Europljani idu na Mjesec

Europa dobila više novca za Svemir nego što joj treba

Veći proračun pomoći će u ostvarenju brojnih planova poput slanja prvih Europljana na Mjesec, ali i za čišćenje svemirskog smeća.
Sci-Tech / Svemir | 03. 12. 2019. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Europska svemirska agencija (ESA) će tijekom narednih pet godina raspolagati s proračunom od 14,4 milijarde eura, nakon što su 22 države članice pred sam početak rada nove Europske komisije pristale povećati izdvajanja za istraživanje svemira, prenose u ponedjeljak strani mediji.

Najviše novca za ESU je za nadolazeće razdoblje izdvojila Njemačka (3.3 milijarde eura), potom Francuska i Italija te Velika Britanija koja ostaje članica svemirske agencije i nakon brexita.

Ovo je pravo iznenađenje, dobili smo više nego što smo predlagali. Jako sam sretan, kazao je glavni direktor ESA-e Jan Woerner, javlja Zimo.

Veći proračun će prvenstveno biti namijenjen projektima poput slanja prve svemirske postaje u orbitu oko Mjeseca kako bi na površinu Zemljinog satelita prvi puta stupili i europski astronati te uspostave protuasteroidnog štita, a govori se i o misijama vezanim uz crne rupe.

Više novca biti će i za 5G satelite, novu raketu Ariane 6, kao i za sudjelovanje u NASA-inu programu Artemis kojim se želi 2024. vratiti američke astronaute na Mjesec, ali poslati i europske. ESA bi trebala razviti servisni modul koji će dati uzgon svemirskoj kapsuli Orion.

Kako bi Europljani konačno stupili nogom na Mjesec, ESA će morati intenzivnije surađivati s NASA-om na svemirskoj postaji Lunar Gateway. Misija Artemis bi po prvi puta trebala vratiti ljude na Mjesec od 1972. Cilj misije i prvi puta na Mjesečevu površinu spustiti ženu.

Države članice su čak odlučile dati više novca nego što je traženo za Cipernicus, satelitski sustav za promatranje Zemlje koji se pokazao koristan u praćenju šumskih požara i poplava.

Popularnosti programa Copernicus pomogla je veća osvještenost kada je riječ o prirodnim katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama, rekao je Woerner.

Šef ESA-e je također najavio misiju vraćanja neaktivnih satelita kako ne bi predstavljali moguću opasnost te kako bi se oslobodio prostor za "novi par očiju" na nebu.

U orbiti sada imamo oko 4500 satelita i samo je njih 1500 aktivno, što znači da je 3000 satelita mrtvo. To predstavlja veliku opasnost, istaknuo je Woerner.

Od početaka svemirske ere oko 8000 satelita lansirano je u svemir, a Woerner upozorava da je količina svemirskog otpada dosegla kritičnu točku.

Povećanje proračun za ESA-u došlo u trenutku kada je s radom počela nova Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen.

Očekuje se da će Thierry Breton, novi povjerenik u Europskoj komisiji za unutarnje tržište i obrambenu industriju, dati veliki zamah i razvoju politike svemirskih istraživanja.

Taj dosadašnji glavni direktor ATOS-a, jedne od najveće europske IT kompanije, veliki je zaljubljenik u sci-fi te autor i koautor više romana znanstvene fantastike.

Kopirati
Drag cursor here to close