Svemirski program

Crna Gora leti u Svemir

Abazović je kazao da će se projekt financirati novcem od davanja "ekonomskog državljanstva"…
Sci-Tech / Svemir | 26. 01. 2023. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da Crna Gora, prvi put u svojoj povijesti, pokreće svemirski program.

"Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmjeha, kod nekih će biti možda predmet mimova, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem", rekao je Abazović na sjednici Vlade, prenijela je Al Jazzera Balkans.

"Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo dati našu punu podršku našim ljudima"', rekao je.

Dodao je da kreće razvoj satelita "Luča" koji treba da se lansira u Svemir: "Nadam se da će se naša 'Luča' u doglednom periodu, nadam se 2023-2024, naći u orbiti kao sateliti drugih država".

Abazović je razgovarao sa Ninom Drakulić, Nikolom Perovićem i Filipom Jovićevićem, mladim crnogorskim inovatorima i predstavnicima organizacije Montenegro Space Research koji su pokrenuli projekt lansiranja prvog crnogorskog satelita "Luča".

Abazović je kazao da će se projekt financirati novcem od davanja "ekonomskog državljanstva", koji je počeo u siječnju 2019. godine, a do sada je donio 310 milijuna eura.

Od toga je 188 milijuna eura na posebnom računu (ESCROW) gdje su stranci koji su željeli crnogorsku putovnicu morali uplatiti novac, dok je ostatak prenesen na račune države i investitora koji grade razvojne projekte u oblasti turizma.

Europska unija je savjetovala Crnu Goru da ukine tu praksu dodjele državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja - pranje novca, utaja poreza, financiranje terorizma, korupcija i infiltracija organiziranog kriminala.

Kopirati
Drag cursor here to close