Space: the final frontier

VIDEO | Astronauti SpaceX-a i NASA-e pristali na svemirsku stanicu

Putovanje je trajalo oko 19 sati.
Sci-Tech / Svemir | 31. 05. 2020. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki astronauti Doug Hurley i Bob Behnken pristali su u misiji NASA-e i SpaceX-a na svemirsku stanicu. 

Njihova Dragon kapsula koju je opskrbila i njome upravljala privatna tvrtka SpaceX Elona Muska pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). 

Astronauti će morati pričekati da se završe provjere curenja i pritiska prije nego što se mogu iskrcati i pridružiti ruskoj i američkoj posadi koja je već na ISS-u. Putovanje je trajalo oko 19 sati.

Povijesni je ovo uspjeh Muskove kompanije koja je jučer s Floride lansirala dvojicu astronauta u svemir, što je prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina. Ovo je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

Raketa Falcon 9 je poletjela u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu (21 sat i 22 minute po hrvatskom vremenu).

Krenuli su s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Nakon lansiranja, raketa Falcon 9 bez problema spustila se natrag na Zemlju, a kapsula Crew Dragon s astronautima krenula prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Musk: Nadam se da je ovo prvi korak u putovanju prema naseljavanju Marsa, prema životu koji bi potao višeplanetaran

"Danas sam izuzetno emocionalan. Iskreno, teško mi je govoriti", rekao je Elon Musk neposredno nakon lansiranja te dodao:

- Proveo sam 18 godina radeći za ovo, pa je teško povjerovati da se to zaista dogodilo.

I dok su u kontrolnoj sobi Kennedyjevog svemirskog centra na Floridi pratili kako astronauti putuju prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, Musk je slavio.
"
Nadam se da je ovo prvi korak u putovanju prema naseljavanju Marsa, prema životu koji bi potao višeplanetaran, prema bazi na Mjesecu i širenju izvan granica Zemlje", ponovio je Musk svoje dobro poznate želje i ciljeve.

"Povratak je opasniji u nekim stvarima od lansiranja, tako da ne želim još proglasiti pobjedu", rekao je Musk.

Glavni bi problem za Crew Dragon i njegove putnike mogao biti asimetični dizajn same kapsule, koji bi tijekom spuštanja mogao dovesti do prevelike rotacije kapsule i gubitka kontrole. Dodatna zabrinutost vlada i zbog padobrana koji bi se trebali otvoriti i usporiti spuštanje kapsule kroz atmosferu.

No, uspješan povratak astronauta nije dovoljan uspjeh za Muska.

"Naravno, moramo ih sretno vratiti i moramo ponoviti tu misiju, da to postane redovna stvar, tako da nam predstoji mnogo posla. Ali ovo je nevjerojatno, to je nešto zbog čega bi čovječanstvo trebalo biti uzbuđeno i ponosno", rekao je Musk.

 

Kopirati
Drag cursor here to close