Misia Sputnik 2

65 godina od povijesnog Laikinog leta

Laika, pas mješanac, postala je prvo živo biće u orbiti kada ju je 2 3. studenog 1957. godine Sovjetski Savez lansirao u misiju Sputnik 2 (©NASA/YayiImages).
Sci-Tech / Svemir | 03. 11. 2022. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

65 godina od povijesnog Laikinog leta

Prije 65 godina, 3. studenoga 1957., sovjetski pas Laika postao je prva životinja koja je obavila uspješnu orbitu oko našeg planeta.

65 godina od (nesretnog) leta

Na današnji dan – 3. studenoga 1957. godine – prije 65 godina sovjetski svemirski pas po imenu Laika postao je prva životinja koja je kružila oko Zemlje. Laika je bila trogodišnja zalutala mješanka haskija i špica s moskovskih ulica, a sovjetski svemirski program ju je angažirao zbog male veličine i mirnog temperamenta. Nažalost za Laiku, ova je misija bila jednosmjerno putovanje.

Sovjeti nisu osmislili način da je vrate na Zemlju. Sa samo sedam dana zaliha kisika i malo hrane na brodu, Laika je lansirana s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu s ruskom raketom Sputnik. Laika je bila živa kad je stigla u orbitu, ali je umrla nedugo nakon toga jer se toplinski štit letjelice slomio. Nesretna mješanka tako se pregrijala prije nego što je imala ‘priliku’ umrijeti od gladi i nedostatka kisika.

Put do slave

Laika je bila crno-bijela mješanka koja se izvorno zvala Kudrayavka ili „Mala kovrčava“. Njezino kasnije ime Laika (Lajka), što znači „ona koja laje“, nastalo je kad je zalajala tijekom radijskog intervjua. U vrijeme leta težila je 6 kilograma.

Laikina prva ‘lansirna rampa’ do slave – prije one svemirske – bile su ulice Moskve. Sovjetski raketni znanstvenici htjeli su poslati pse u svemir kako bi bolje razumjeli što lansiranje, mikrogravitacija i drugi aspekti svemirskih letova mogu učiniti ljudskom tijelu. Kako bi izveli ovo testiranje skupljali su prikladne pse lutalice, a ključni kriteriji bili su da je riječ o ženki te da su svjetlije boje (koja će se bolje vidjeti na snimkama).

Od prikupljenih kandidata raketni su inženjeri odabrali najposlušnije i one najtolerantnije na glasne zvukove i promjene tlaka zraka, a ‘finalni’ kandidati podvrgnuti su testovima u malim kapsulama (od kojih su neki trajali i tjednima!).

Sputnik 2 i let u svemir

Prije Laikinog leta Sovjeti su 4. listopada 1957. uspješno lansirali Sputnik 1 – prvi umjetni satelit u povijesti. Letjelica je bila teška 83 kilograma i sfernog oblika veličine lopte za plažu koja je zapravo samo emitirala zvučne signale dok je kružila oko Zemlje.

Sputnik 2 lansiran je samo mjesec dana kasnije, a pojedini izvori sugeriraju da je projekt požuren kako bi se poklopio s godišnjicom boljševičke revolucije koja je dovela do stvaranja Sovjetskog Saveza.

Letjelica je bila mnogo veća i složenija od svoje prethodnice – visoka 4 metra i u najširem dijelu široka 2 metra te teška 508 kg. Sputnik 2 također je nosio znanstvene instrumente za mjerenje sunčevog zračenja i kozmičkih zraka, kao i kabinu za Laiku koja je bila opremljena video kamerom.

Laika je mogla sjediti ili ležati u kabini koja je bila opremljena sustavom za regeneraciju zraka i podstavom te je na raspolaganju imala hranu i vodu (doduše u želatiniziranom obliku).

Smrt

Nažalost Sputnik 2 bio je samoubilačka misija – satelit nije bio dizajniran da se sigurno vrati na Zemlju, a sovjetski svemirski program nije htio odgoditi lansiranje. Telemetrijski podatci pokazali su da je Laika preživjela lansiranje. Iako nije bilo tajna da je pas umro u orbitu velika je nepoznanica ostalo pitanje koliko je dugo preživjela – ondašnje sovjetske publikacije tvrdile su da je bezbolno umrla nakon tjedan dana u orbiti.

No, kasniji izvori dokazali su drugačiju i tužniju sliku. Naime, desetljećima kasnije nekoliko ruskih izvora otkrilo je da je Laika preživjela u orbiti četiri dana, a zatim umrla kada se kabina pregrijala. Postojali su i drugi izvori koji su sugerirali još crnji scenarij – da se kabina ozbiljno pregrijala vrlo rano i da je Laika umrla nakon samo pet ili šest sati od lansiranja.

Baterija Sputnika 2 ispraznila se 10. studenoga 1957. godine, a letjelica je nastavila kružiti oko Zemlje do 14. travnja 1958., kada je ponovno ušla u atmosferu i raspala se nakon 162 dana u svemiru.

Kopirati
Drag cursor here to close