Nova zatezanja

Žestoke reakcije iz RS na Schmidtovu najavu da treba unificirati udžbenike povijesti u BiH

Milorad Dodik je rekao da "Christian Schmidt neće pisati povijest djeci u Republici Srpskoj".
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 07. 2022. u 21:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je poručio kako je problematično što djeca u Bosni i Hercegovini, zavisno od od dijela države u kojem žive, uče različitu povijest iz različitih udžbenika.

On je najavio da će se osobno snažnije angažirati po tom pitanju jer smatra kako nije uredu da srpska djeca u RS-u uče povijest iz jednog udžbenika dok djeca drugih nacionalnosti imaju različite programe povijesti .

Schmidt smatra da sve treba urediti.

Na njegovu izjavu danas su stigle brojne reakcije dužnosnika Republike Srpske.

Milorad Dodik je rekao da "Christian Schmidt neće pisati povijest djeci u Republici Srpskoj".

"Niti će naša djeca učiti bilo što što nije prošlo provjeru naših prosvjetnih organa", rekao je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Njegova stranačke kolegice Snježana Bursać-Novaković i Sanja Vulić također su burno reagirale.

"Izjava Christiana Schmidta da će se angažirati u vezi sa nastavnim programima povijesti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH zaslužuju odgovarajuću pažnju jer postoje sistematski pokušaji prekrajanja povijesnih činjenica u svrhu političkih i pravnih preslaganja na štetu RS-a", rekla je Novaković-Bursać.

Vulić je dodala "da se njemački gastarbajter na privremenom radu u BiH dobro zanio i umislio da je on taj koji treba i može da sudi Srbima, jer su, prema njegovom mišljenju, krivi što vole svoje, a poštuju tuđe".

SNSD-ov glasnogovornik Radovan Kovačević, koji želi ući u Parlament BiH, je Schmidtu poručio: "Dalje ruke od obrazovnog programa u RS-u, dalje ruke od naše djece. To svima mora biti jasno".

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Denis Šulić poručio je da "Schmidt nema pravo da Srbe uči povijesti i naglasio da će jake institucije RS-a zaštititi prava građana i učenika Republike Srpske."

Kopirati
Drag cursor here to close