Novinari na udaru tužbi

Zaštitu od klevete moguće unaprijediti ujednačavanjem sudske prakse u BiH

''Ministarstvo pravde snažno podržava neovisno i kritičko novinarstvo, kao i neovisno sudstvo. Ujednačavanje sudske prakse dovelo bi sve novinare u jednak položaj pred sudovima'', istaknula je Milana Popadić, pomoćnica ministra pravde BiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 04. 2018. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Međusektorski sastanak je organiziralo Ministarstvo pravde BiH

''Važeće zakone o zaštiti od klevete u Bosni i Hercegovini potrebno je, u koordinaciji sa Ministarstvom pravde BiH, ekspertski analizirati te predložiti njihove izmjene sa ciljem usuglašavanja na nivoima entiteta i Brčko distrikta (BD). Pored toga, Sustav za automatsko upravljanje sudskim predmetima (CMS) moguće je unaprijediti na način da se stvore tehnički uvjeti za uvid u slučajeve u kojima je jedna od strana novinar ili medij'', zaključeno je između ostalog na konferenciji ''Sagledavanje i ujednačavanje sudske prakse u oblasti zaštite od klevete'' koja je održana u Sarajevu.

Na međusektorskom sastanku koji je organiziralo Ministarstvo pravde BiH, istaknuto je da su zakoni o zaštiti od klevete u BiH najusklađeniji sa europskim standardima u odnosu na zemlje regije. Ipak, neusuglašeni zakoni na nivoima entiteta i BD uzrokuju neujednačenu sudsku praksu.

''Ministarstvo pravde snažno podržava neovisno i kritičko novinarstvo, kao i neovisno sudstvo. Ujednačavanje sudske prakse dovelo bi sve novinare u jednak položaj pred sudovima'', istaknula je Milana Popadić, pomoćnica ministra pravde BiH.

Dragiša Jokić, predstavnik Odjela za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju VSTV-a BiH, istaknuo je kako trenutno ne postoji mogućnost evidentiranja zanimanja novinara prilikom unosa podataka u CMS.

''Prijedlog treba uputiti na razmatranje Radnoj grupi za strateško planiranje i razvoj Sustava za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužiteljstvu'', rekao je Jokić te dodao da ukoliko bi ovo unapređenje CMS-a bilo usvojeno onda bi o tome trebalo informirati sve sudove i tužiteljstva u BiH.

Na konferenciji je istaknuta i potreba unapređenja i usuglašavanja sudske prakse u predmetima klevete, kroz nastavak edukacije sudaca, tužitelja i odvjetnika o primjeni standarda Europskog suda za ljudska prava.

''Zakonske odredbe nisu detaljne pa ostavljaju prostor za različita tumačenja. Zbog toga je važno unaprijediti sudsku praksu u skladu sa praksom ESLjP'', rekao je odvjetnik iz Banjaluke Oleg Knežić.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić istaknula je važnost otvorenosti pravosudnih institucija za pitanja usklađivanja zakona i usuglašavanja sudske prakse na svim nivoima.

''Postoji i potreba razmatranja metode vršenja vještačenja, odnosno načina provjere duševne boli jer su evidentirana nelogična mišljenja vještaka'', rekla je Rudić.

Pored toga, konstatirano je da je za unapređenje sudske prakse važno razlikovati vrijednosni sud od činjenice, te da je potrebno promovirati medijaciju i izvansudsko rješavanje slučajeva klevete.

Konferencija je okupila oko 20 predstavnika izvršne vlasti, pravosuđa, civilnog društva i medija. Udruženje BH novinari sudjelovalo je u okviru zagovaračkih aktivnosti predviđenih ranije usvojenim strateškim dokumentima.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je na 116. sjednici koja je održana u rujnu prošle godine, po preporuci izvještaja Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, zadužilo Ministarstvo pravde BiH da kontinuirano organizira tematske konferencije na koje će pozivati predstavnike akademske zajednice, suce, odvjetnike, eksperte iz ove oblasti, novinare i druge zainteresirane osobe, s ciljem sagledavanja i ujednačavanja dosadašnje sudske prakse u oblasti zaštite od klevete.

Kopirati
Drag cursor here to close