Obrazovanje u HNŽ-u

Zapošljavanje psihologa u školama - Skupština neće da obvezuje ministra, za nešto što je njegov posao

Zašto svaka škola u HNŽ-u nema zaposlenog psihologa?
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 02. 2021. u 11:01 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, posebice koje rade po hrvatskom planu i programu nema zaposlenog stručnog suradnika psihologa.

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije 26. siječnja 2021. godine zastupnica Julineta Jurić je predstavila je inicijativu za upošljavanje stručnih suradnika psihologa u školama.

Prije nekoliko dana dobila je odgovor od Rašida Hadovića, ministra Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i sporta koji navodi da podržava inicijativu te je ministarstvo, kako kaže, svjesno potrebe pružanja psihološke podrške i pomoći učenicima koji su zbog pandemije pretrpjeli velike promjene u svim aspektima života (socijalnim, emocionalnim, obiteljskim, obrazovnom...).

''Kako bi se upošljavanje u svim školama realiziralo, a napominjemo da se radi o novom upošljavanju, odnosno o novim radnim mjestima, kao temeljni preduvjet je osiguranje u Proračunu financijskih sredstava za ista, a u čijem ispunjenju vi kao zastupnica svakako možete značajno doprinijeti. Predlažemo da Skupština HNŽ donese Zaključak kojima će obvezati Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta i Vladu HNŽ da pristupe upošljavanju psihologa u školama'', poručeno je u odgovoru ministra.

Zastupnica Jurić za Bljesak.info je rekla da je u dogovoru s ministrom Hadžovićem, plan bio da danas na skupštini iznese Zaključak kojim će obvezati ministra na zapošljavanja.

''Ja mislim da uposlene psihologe imaju osnovne škole na 'B komponenti' kako mi kažemo. Normalno da ne očekujem odmah da sve škole ove godine krenu s upošljavanjem. Iako mislim da bi se mogla izdvojiti financijska sredstva. S ministrom sam se dogovorila da idem u petak i u dnevni red pokušam staviti zaključak Skupštine s kojim će se obvezati ministarstvo obrazovanja  da iznađe sredstva i da se zaposle psiholozi u školama. Mada s moje osobne strane, ne bi mi trebali obvezivati ministra da radi ono što mu je već obveza'', kaže Jurić.

Na današnjoj sjednici ipak neće izaći sa zaključkom, jer njene kolege, zastupnici smatraju da oni ne trebaju obvezivati ministra za nešto što je njegov posao.

Inače, svaka škola na području županije trebala bi imati zaposlenog pedagoga, psihologa i defektologa.


Kopirati
Drag cursor here to close