Sastanak u četvrtak

Zakazan sastanak: Vlada HNŽ-a i ministar obrazovanja odgovorili prosvjetarima

Prosvjetari su dobili termin za sastanak
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 02. 2021. u 11:13 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrazovanja znanosti kulture i sporta Rašid Hadžović i premijer Vlade Hercegovačko-neretvanske županije odgovorili su na poziv sindikata učitelja, te su zakazali sastanak za četvrtak u 9 sati ujutro.

Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja u HNŽ-u za Bljesak.info je potvrdio ovu informaciju. Prosvjetari su, podsjetimo, od Vlade i ministra tražili da im do 1. veljače odgovore na poziv, te da sjednu za pregovarački stol.

Teme sastanka

''Tema razgovora će biti zahtjevi prosvjetara i općenito ćemo porazgovarati i vidjeti što se može napraviti po pitanju poboljšanja i uvjeta rada što se tiče osnovnog obrazovanja, po pitanju presuda i svega onog što je vezano za našu problematiku'', rekao je Lauš, govoreći kako ministar Hadžović i premijer Herceg shvaćaju ozbiljnost situacije i što bi značilo da i oni krenu u sindikalne aktivnosti.

Podsjetimo, prosvjetari su iskazali nezadovoljstvo donošenjem akcijskog plana Vlade i proračuna u ovoj godini gdje je Vlada osigurala 200 tisuća KM za pravomoćne presude prosvjetara, koje bi se trebale isplatiti u narednih 13 godina što je, kazali su sindikalisti ranije, podcjenjivački.

Akcijski plan i isplata po presudama

Ranije je za naš portal Omer Tipura predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK, rekao kako prosvjetari traže pregovore, te žele dobiti točne informacije vezane za isplate po pravosnažnim presudama, a vremenski rok od 13 godina koji se nalazi u akcijskom planu je krajnje neozbiljan.

''Ako se to kroz pregovore ne usuglasi i ne ubrza onda ćemo vidjeti koje ćemo dalje korake poduzeti'', rekao je ranije Tipura.

Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a ranije je rekao kako su prosvjetari nezadovoljni donošenjem proračuna i akcijskog plana Vlade.

''Vlada je za 2021. godinu osigurala 200 tisuća KM za pravomoćne presude što je više podcjenjivački za sve one koji su podnijeli tužbu, jer su bili u pravu. Sud je presudio i da kažem da svi oni koji su u obrazovanju, a koji se nisu nagodili od 2000. godine, do dan danas nisu dobili nijedne marke'', kaže Lauš... ''Vlada je donijela takav plan da će to isplatiti u roku od 13 godina i kada smo pročitali to je jedan šok. A zakon o kamatama kaže da kamata ne smije biti veća od glavnice, tako da za ovih 13 godina svi mi koji čekamo taj novac smo bez kamata. I svi što čekamo taj novac, koji je naš, i koji smo zaslužili i zaradili, a nekom je palo na pamet i nije nam isplatio, mi moramo čekati 13 godina da nam isplate. Netko će biti živ, netko ne, a to će sve inflacija pojesti '', rekao je ranije Lauš.

Lauš i Tipura su ranije rekli da do sindikata neće biti, jer će sve napraviti da ne dođe do problema te da isprave nepravde. Ali da ne žele lažna obećanja, već jasne rokove i dokaze.

''Prepuštamo Vladi, na njima je sve, bit ćemo tolerantni, nećemo dovesti proračun u pitanje, ali moramo naći i rješenje za naše probleme'', ranije je rekao Lauš.

Ali, ako Vlada ostane kod onoga što su već planirali, onda kazali su ranije Lauš i Tipura sindikati ne mogu sjediti skrštenih ruku i krenut će u sindikalne aktivnosti koje im zakon omogućava.

Ista stručna sprema različita plaća

Valja podsjetiti da su prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju, podigli tužbu kojom traže da se izjednače koeficijenti plaća istoj stručnoj spremi u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ako sud presudi da radnici iz osnovnog obrazovanja imaju pravo tražiti da ista plaća bude istoj stručnoj spremi, oni će svoja prava tražiti, rečeno nam je ranije, jer kako kažu prosvjetari poštuju zakon.

Revizija mjera

Podsjetimo, Udruga roditelja Naša djeca 2014 i Sindikat učitelja HNŽ-a prošli tjedan su od Vlade HNŽ-a i Ministarstva obrazovanja tražili reviziju mjera u nastavnom procesu, s obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju i činjenicu da nije zabilježeno njezino pogoršanje ni nakon dva tjedna od povratka značajnog broja učenika u školske klupe.

Roditelji i učitelji tražili su da se nastava održava u školi, bez podjele djece na grupe i online nastave, tražili su da se korigira trajanje sata od 30 minuta, te da se ukine ograničenje za broj sati provedenih u školi, tako da se nastava u potpunosti izvodi u školi. Također, zatraženo je ponovno uvođenje velikog odmora, a zadržavanje preporuke da učenici tijekom malog odmora ne napuštaju učionicu i to u probnom periodu od mjesec dana.

Službenog odgovora na dopis nisu dobili, a u međuvremenu je stigao od ministarstva mail školama, da se trebaju nastaviti poštovati preporuke Kriznog stožera ministarsva zdravstva HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close