ŽZH to ima

Za popuštanje mjera u HNŽ-u ipak treba imati petlju!

I dok ŽZH popušta u mjerama u HNŽ-u se po tom pitanju ne radi ništa, osim što se nastavnicima organiziraju tečajevi u izvođenju online nastave.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 01. 2021. u 12:13 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kontinuirani pod broja oboljelih u Zapadnohercegovačkoj županiji rezultirao je prijedlogom Kriznog stožera te županije o ublažavanju mjera u svim osnovnim školama kao i u završnim razredima srednjih škola. Na današnjoj sjednici Vlade ŽZH -a donijet će se i konačna odluka.

Kako je za Bljesak.info objasnila epidemiologinja ŽZH-a Andrea Jurič, radi se o pilot projekatu popuštanja mjera u ovoj županiji. U prvom paketu projekta, koji će trajati mjesec dana, učenici se vraćaju u razrede uz napomenu na poštivanje svih drugih mjera koje će se nastaviti provoditi u školama. Ukoliko se situacija u ovom razdoblju ne pogorša i broj oboljelih se ne poveća, mjere popuštanja proširit će se na cijelu županiju.

''S obzirom da broj oboljelih od Covida u ŽZH-u već mjesec dana kontinuirano broji pad, ovo je idealan trenutak za pokušaj popuštanja mjera. Potrebno je biti mobilan te ukoliko se situacija promjeni u negativno da se lako možemo vratiti na prvotne postavke. Svijet ne može stati, mi ne možemo stati, ovo je idealno vrijeme da pokušamo s mjerama popuštanja'', kazala je Jurič.

U Hercegovačko neretvanskoj županiji evidentan je pad broja oboljelih, proteklog dana bilo je ukupno 58 oboljelih. Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Ante Kvesić nedavno je za medije izjavio kako su brojke zaraženih koronavirusom, kao i preminulih, posljednjih dana bitno bolje u odnosu na prethodne mjesece. Pri tome je poručio kako ne treba razmišljati o popuštanju mjera koje su na snazi.

Kako Bljesak.info neslužbeno saznaje, do popuštanja mjera neće još doći jer nitko od nadležnih u HNŽ-u ne želi preuzeti odgovornost. Za ovo ipak treba imati malo petlje, pa napraviti plan i pokušati

I dok ZHŽ popuštanje mjera počinje upravo u školama u HNŽ-u se po tom pitanju ne radi ništa, osim što se nastavnicima organiziraju tečajevi u izvođenju online nastave. Naime, hercegovačko neretvanske škole su jedine ustanove u kojima se striktno drže mjere već mjesecima.

U ponedjeljak, 18. siječnja učenici ŽZH-a u klupe idu po novim puno povoljnijim mjerama, a učenici Hercegovačko neretvanske županije već peti dan drugog polugodišta u škole koračaju pod punom epidemiološkom spremom. Nastava se u ovoj županiji i dalje odvija prema epidemiološkim mjerama koje je predložio Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Kako je za Bljesak.info kazao Pero Pavlović glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva HNŽ-a, prema riječima ministra obrazovanja Rašida Hadžovića, mjere će se u školama mijenjati samo ukoliko to predloži Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ i Zavoda za javno zdravstvo HKŽ.

Zbog provođenja epidemioloških mjera u našoj županiji izgleda najviše će i dalje ispaštati upravo djeca. Različita su tumačenja mjera u školskim ustanovama, postoje čak i neusuglašeni stavovi nastavničkog osoblja i o tome kako izvoditi nastavu. Ravnatelj mostarskog Doma zdravlja Mario Kordić čak je tražio i odgađanje nastave.

Iako je Vlada FBiH dozvolila vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, pokušaja popuštanja mjera, pa čak i pilot projekt od mjesec dana, u našoj županiji to se neće dogoditi bez preporuke federalnih institucija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close