Jednake prilike za dobar sat

Za buduće školarce: Otvoreni predškolski dvosat u Grudama i Mostaru

Svako dijete, bez izuzetka, zaslužuje jednake prilike za dobar start
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 06. 2018. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako dijete u našoj zemlji, bez obzira na mjesto stanovanja, etničku pripadnost, spol ili zdravstveno stanje,  ima pravo na obvezan predškolski program u godini pred polazak u školu.

Predškolski odgoj i obrazovanje temelj su za uspjeh i razvitak svake osobe. Djeca koja pohađaju predškolske programe statistički su bolja u školi, emocionalno zrelija, socijalno osvještenija, kreativnija i zdravija.

Okvirnim zakonom o predškolskom obrazovanju i odgoju u Bosni i Hercegovini nalaže se obvezan predškolski program u godini pred polazak u školu za svako dijete, a najčešće se radi o 150 nastavnih sati raspoređenih na tri mjeseca. No ova se odredba ne provodi svugdje, a takav je slučaj u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Mnoga djeca koja žive na ovim područjima, u osnovnu školu kreću bez ijednog dana provedenog u nekom od predškolskih programa.

Foto: Save the children / 

S ciljem da se ovakva nepovoljna situacija od naredne godine izmijeni, organizacija Save the Children, u suradnji s županijskim ministarstvima obrazovanja, pokrenula je niz aktivnosti.

Između ostalog, u Grudama i Mostaru će se organizirati promotivni događaj pod nazivom „Otvoreni predškolski dvosat“ na koji su pozvani svi budući školarci. Uz sudjelovanje predškolskih pedagoga i glazbenika, u zanimljivoj učionici na otvorenom, ispod velikog šatora, djeca će u veseloj atmosferi nazočiti predškolskim nastavnim jedinicama i uživati u druženju. Svako dijete dobit će i simbolične poklone - školski materijal.  

Događaji će se održati u Grudama, u ponedjeljak 18.06.2018. od 11,00 do 13,00 na Gradskom trgu, te u Mostaru, u utorak 19.06.2018. od 10,00 do 12,00 na Lenjinovom šetalištu, a ulaz na oba događaja je slobodan.

Istovremeno s odvijanjem događaja za djecu, u oba će se grada održati okrugli stolovi za stručnu javnost, uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ (Zgrada općine Grude, 18.06.2018 od 12,00 – 14,00) , te Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ (Zgrada Gimnazije Mostar, 19.06.2018. od 12,00 – 14,00).    

Organizacija Save the Children u BiH, u sklopu kampanje ''Svako dijete – bez izuzetka'' usmjerena je na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju osnov za dobar i jednak početak kroz pristup obveznom predškolskom obrazovanju.


Kopirati
Drag cursor here to close