Prilika koja se ne propušta

Mostarka o svom iskustvu na Yale akademskom programu za srednjoškolce

''Na početku karantene u 3. mjesecu saznala sam da sam primljena; što je bilo jako gorko-slatko iskustvo, znajući da sam imala priliku otići na Yale-ov kampus a vjerojatno neću.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 12. 2020. u 11:07 Piše: Mia Marinović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Yale kao jedan od najpoznatijih Američkih univerziteta, proglašen je i osmi najbolji univerzitet u svijetu na listi za 2021 godinu. Jedna od brojnih projekata Yale-a, je njegov ljetni, akademski program za srednjoškolce – Yale Young Global Scholar. Na veliku radost i zadovoljstvo i pojedinci iz Mostara su ove godine imali priliku biti dio tog programa.

Naime, svake godine nekoliko sretnih srednjoškolaca sa prostora Bosne i Hercegovine, te Balkana uspije prisustvovati ovom internacionalnom programu. Tu imaju mogućnost pokazati svoje ambicije i potencijal, te upoznati se sa mnogo do tad nepoznatih aspekata života.

Stipendija

YYGS sam otkrila u školi. Neopisivo cijenim što se moja škola (UWC u Mostaru) aktivno trudila ponuditi nam prilike poput ove i poticala nas da se angažiramo, što u prijašnjem iskustvu nisam osjetila. Prezentaciju je držao prijašnji učenik ljetne škole (kao što sam sada ja- i potrudila sam se da i ja održim prezentaciju ove godine). Procedura je bila duža od prijava na koje sam navikla do tada. Bilo je potrebno napisati esej, i nekoliko manjih eseja, zamoliti dva profesora za preporuku, priključiti svoje ocjene iz prijašnja 3 razreda, listu vannastavnih aktivnosti, i izvaditi mnogo papira kako bi primila financijsku pomoć. No iako je proces bio malo duži, svakako se isplatilo, s obzirom da sam naposljetku bila primljena sa skoro punom stipendijom.

Na početku karantene u 3. mjesecu saznala sam da sam primljena; što je bilo jako gorko-slatko iskustvo, znajući da sam imala priliku otići na Yale-ov kampus a vjerojatno neću. Iako sam na početku bila jako isfrusrirana s time što sam se toliko potrudila i neću dobiti ono što sam očekivala, shvatila sam da sam ipak postigla nešto dobro! Bez obzira što je program bio online - uživala sam u svakom trenutku i i dalje imam masu prijatelja s kojima se čujem oko čitavog svijeta (nadam se koje ću posjetiti jednog dana).

Naime, profesori i administratori Yale-a lansirali su ovaj projekt 2001 godine, s ciljem da ujedine ambiciozne, mlade ljude iz svih dijelova svijeta, i potaknu ih na razgovore te susrete s novim perspektivama. Nakon skoro dva desetljeća razvoja, program ima 12 sesija, kojima prisustvuje 2400 učenika iz 130 država, te se brojke povećavaju svake godine.

Aktualne teme i predavanja

U ponudi se nalaze sesije o politici, zakonu i ekonomiji (Politics, Law & Economics), inovacijama znanosti i tehnologije (Innovations in Science and Technology), literaturi, filozofiji i kulturi (Literature, Philosophy & Culture) i rješavanju globalnih problema (Solving Global Challenges). Učenici mogu birati područje koje ih interesira. Svaki kurikulum ima brojne seminare i predavanja koji predvode visoko obrazovani profesori, te rasprave i projekte unutar manjih grupa.

Svako predavanje koje sam slušala je bilo iznimno zanimljivo, i vodili su ga uistinu genijalni ljudi, te su teme bile aktualne - npr. 'Kako su ljudi doprinjeli nastanku virusa, kroz njihovu zloupotrebu životinja?' Seminar koji sam ja izabrala bavio se analizom žanra strave i užasa, i pitanjem zašto takva umjetnost privlači ljude. Sve u svemu, imala sam divne diskusije sa vrlo inteligentim vršnjacima, te studentima i profesorima fakulteta, proučila mnoge teme, i razvila svoje ambicije i motivaciju za daljne ciljeve. Činjenica što je škola bila online, možda ju je čak i poboljšala - razmolikost kultura s kojim sam se upoznala kroz kamere laptopa nije se mogla dogoditi na jednom jestu.

Bitno je istaći i da postoje tri termina za sve sesije, raspoređeni u lipnju i srpnju. Program traje dva tjedna, i učenici su tada smješteni na povijesnom kampusu Yalea, ustanovljenom 1701. godine. Imaju pristup slavnoj knjižnici i svim ustanovama Yale-a, te idu na razne organizirane izlete. Nažalost, ove godine program je radi svjetske situacije s COVID-19 bio održan putem interneta, pod imenom YYGS Connect. U slučaju da se ta situacija ponovi 2021. godine, svi primljeni studenti bit će obavješteni na vrijeme.

2021. godine termini u ponudi su 21. lipnja do 3. srpnja, 5. srpnja do 17. srpnja i 19. srpnja do 31. srpnja.

Tko može biti dio programa?

Jedna od karakteristika s kojom se YYGS može pohvaliti, je i činjenica da nude financijsku pomoć (do 100% pokrića stipendije) svim studentima (bez obzira na porijeklo). Studenti koji ne mogu priuštiti visoku cijenu od 6500$, imaju veliku (po potrebi i potpunu) pomoć od programa i donacija. Da bi student primio financijsku pomoć, mora ispuniti poseban formular.

Za prijavu, studenti moraju imati barem 16 godina na početku treće sesije (19. srpnja), te tijekom procesa prijave biti učenici drugog ili trećeg razreda srednjoškolskog obrazovanja. U svojoj aplikaciji učenici moraju napisati esej, prijepise ocjena iz srednje škole i dvije preporuke profesora. Učenik mora imati razvijene vještine komunikacije na engleskom jeziku, kako bi uspio pratiti akademski program.

Ovo je jedan od najpristupačnijih programa studentima u svijetu, poznat je zbog svoje raznolikosti i akademske razvijenosti. Prilika je koja se javlja samo jednom u životu, a sve detalje možete pronaći na njihovoj web stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close