Volio bih da budem policajac i sklanjam loše tipove s ulice, ali prvo moram da završim školu
Donosimo vam priču o Valentinu Šečiću, dječaku koji svaki dan prije škole dolazi u Dnevni centar u Brčkom. Zbog zdravstvenih problema kasnije je upisan u školu, ali se uz veliku volju i trud, te podršku koju ima u Dnevnom centru, vrlo brzo uklopio

Volio bih da budem policajac i sklanjam loše tipove s ulice, ali prvo moram da završim školu

Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 11. 2018. u 16:18 Bljesak.info / Piše: Save the Children

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetogodišnji Valentino Šečić, svaki dan prije škole dolazi u Dnevni centar Omladinskog centra “Vermont” u Brčkom. Zbog zdravstvenih problema kasnije je upisan u školu, ali se uz veliku volju i trud, te podršku koju ima u Dnevnom centru, vrlo brzo uklopio.

''Idem u drugi razred, ujutro dolazim u Dnevni centar, učim, družim se s djecom, učiteljice mi pomognu oko zadaće ako mi šta treba, i onda me voze u školu'', kaže nam Valentino dok traje radionica na kojoj crtaju i boje ruke.

Valentino je učenik  Pete osnovne škole u Brčkom, i omiljeni predmeti su mu matematika, bosanski i fizičko. Jednog dana želi postati policajac: "Želim loše tipove sklanjati sa ulice ali prvo moram da budem dobar đak i završim školu."

Prema riječima njegove učiteljice Ernestine Petrović među boljim je đacima u odjeljenju.

''Ima dobre ocjene, poslušan je i aktivan na času. Ima želju i motiv da uspije, uporan je u svemu'', priča nam učiteljica Ernestina, dok Valentino čeka početak nastave.

Valentinove dvije sestre, Vanesa i Samanta također idu u školu. Mama Azema kaže kako je svjesna važnosti obrazovanja za njenu djecu i ima želju da sve troje iskoriste priliku koju ona nažalost nije dobila.

''Mislim da samo sa školom mogu nešto postići, neću da budu nepismeni i da ništa ne znaju. Zato se borim da im osiguram da mogu ići u školu, da mi djeca budu pismena i obrazovana, da se zaposle, da imaju bolji život'', kaže Azema.

Foto: PR / Valentinove dvije sestre, Vanesa i Samanta

Dnevni centar za djecu u riziku u Brčkom ima oko 130 malih korisnica i korisnika koji tu svakodnevno imaju podršku psihologa, profesora razredne nastave, socijalnog radnika, medijatora u zajednici i nekoliko volontera.

''S roditeljima direktno komuniciramo, posjetimo ih, razgovaramo o značaju obrazovanja, i nakon razgovora oni često odlučuju da djecu uključe u obrazovni sistem. Tako, osim Valentina, i njegove dvije starije sestre idu redovno u školu'', kaže Dobrila Vuković, psihologinja u Dnevnom centru.

Vuković dodaje da je Program podrške roditeljima posebno značajan kod povratka djece u obrazovni sustav i prevencije napuštanja školovanja.

Značaj programa je prepoznala i Europska unija, koja je izdvojila 350 000 eura za projekt ''Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini'', koje provodi Save the Children, u partnerstvu sa OC ''Vermont' i udruženjem ''Žene sa Une'' iz Bihaća.

U sklopu projekta je urađeno i Lokalno akciono istraživanje o razmjerima i uzrocima napuštanja školovanja u kojem je sudjelovalo 1132 djece iz Unsko – sanskog i Tuzlanskog kantona, te Prijedora, Bijeljine i Brčko Distrikta. 

Sam projekt kao i istraživanje koje je urađeno u okviru njega, predstavlja nastavak aktivnosti koje traju već nekoliko godina, a poslužit će i kao osnova za kreiranje budućih aktivnosti.

Foto: PR / Valentino je učenik  Pete osnovne škole u Brčkom

''Posebno je bitno što su direktno kontaktirane i uključene lokalne zajednice. Treba oslušnuti i zajednicu, i profesionalce. Imamo rezultate, znamo stanje i na osnovu toga smo definirali konkretne ciljeve, a inter-resorna radna grupa Brčko Distrikta će izraditi akcioni plan za prevenciju ranog napuštanja školovanja'', kaže Damir Radenković, direktor Omladinskog centra "Vermont."

Za Valentina i veliki broj druge djece, vrijeme provedeno u Omladinskom centru je postalo sastavni dio njihovih svakodnevnih života. Međutim, nemaju sva djeca priliku i pristup organizacijama kao što je "Vermont" i zbog toga je neophodno da se uključe svi akteri, počevši od obitelji i nevladinog sektora u proces rješavanja problema napuštanja školovanja.

"Što se sustava tiče, nadam se da će Brčko Distrikt što skorije imati jedinstveni spisak djece što je jednostavan način da se uvežu relevantne institucije i prati stanje na terenu'', zaključuje Radenković.

Kopirati
Drag cursor here to close