UNICEF

Više od polovice izbjegličke djece školskog uzrasta ne ide u školu

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi rekao je da je škola mjesto na kojem izbjeglice dobijaju drugu šansu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 08. 2019. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 7,1 milijuna izbjegličke djece školskog uzrasta, njih 3,7 milijuna ili više od polovice ne ide u školu, navedeno je u izvještaju koji je danas objavio UNHCR.   

Izvještaj "Intenziviranje napora: Obrazovanje izbjeglica u krizi" pokazuje da prepreke koje sprečavaju izbjegličku djecu da imaju pristup obrazovanju postaju sve teže savladive kako ova djeca rastu: u svijetu tek 63 posto izbjegličke djece pohađa osnovnu školu u usporedbi sa 91 posto ostale djece. Širom svijeta, 84 posto adolescenata stiče srednje obrazovanje, u usporedbi sa samo 24 posto izbjeglica koje dobijaju priliku da idu u srednju školu. 

Druga šansa

 Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi rekao je da je škola mjesto na kojem izbjeglice dobijaju drugu šansu. 

''Iznevjerili smo izbjeglice jer im ne pružamo šansu da razviju vještine i znanje koje bi trebalo da ulože u svoju budućnost'' dodao je Grandi.  

Oštar pad broja izbjeglica upisanih u osnovne i srednje škole direktna je posljedica nedostatka sredstava za njihovo obrazovanje. Zbog toga UNHCR poziva vlade, privatni sektor, organizacije koje se bave obrazovanjem i donatore da financijski podrže novu inicijativu koja ima za cilj da pokrene srednje obrazovanje za izbjeglice.  

''Potrebno je da investiramo u obrazovanje izbjeglica ili ćemo platiti cijenu generacije djece osuđene da odrastu nesposobni da vode samostalan život, nađu posao i daju pun doprinos svojim zajednicama'', naveo je Grandi.  

Inicijativa za srednje škole bit će usmjerena na izgradnju i opremanje škola, obuku nastavnika i financijsku podršku izbjegličkim obiteljima za pokrivanje troškova školovanja svoje djece.   

Ovogodišnji izveštaj također poziva na uključivanje izbjeglica u nacionalne obrazovne sisteme umjesto što ih se gura u neslužbene, paralelne škole i da im se dozvoli da prate službene, priznate nastavne planove tijekom predškolskog, osnovnoškolskog i srednjeg obrazovanja. To će im osigurati priznate kvalifikacije kao odskočnu dasku za fakultet ili visokostručno obrazovanje.   

Tri posto sretnih

U ovom trenutku, čak iako izbjeglice srednjoškolskog uzrasta prevaziđu poteškoće i uspiju završiti srednju školu, samo tri posto će imati sreću da dobije mjesto u nekom od oblika visokog obrazovanja. To je zanemarivo u usporedbi sa svjetskim prosjekom od 37 posto.  

UNHCR također poziva škole, sveučilišta i ministarstva obrazovanja da budu realniji u pogledu zahtjeva za potrebnim dokumentima. Mnoge izbjeglice nemaju pristup učionici zato što, bježeći iz svojih domova, nisu sa sobom ponijeli diplome o položenim ispitima ili završenim tečajevima, i osobne dokumente. Čak i kada takvi dokumenti postoje, neke zemlje prijema odbijaju priznati diplome izdate u zemljama porijekla izbjeglica.  

Obrazovanje izbjegličke djece u svijetu je goruće pitanje. Do kraja 2018. u svijetu je živjelo više od 25,9 milijuna izbjeglica od kojih 20,4 milijuna pod mandatom UNHCR-a. Oko polovicu tog broja čine djeca mlađa od 18 godina, a milijuni  žive već dugo u izbjeglištvu, s malo nade da će se vratiti kućama u bliskoj budućnosti.   

Prikupljanje pomoći za Inicijativu za srednje škole bit će glavni element predstojećeg Globalnog foruma o izbjeglicama koji će biti održan u prosincu 2019. Globalni forum o izbjeglicama ključna je šansa da se osnaži kolektivni globalni odgovor na izbjegličke krize, priopćeno je iz UNHCR-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close