PROJKE

Uručeni televizori i edukacijsko-promotivni materijali vrtićima iz HBŽ-a

Projekt provodi JZU Dom zdravlja Bar s partnerima ZZJZ Šibensko-kninske županije, ZZJZ FBiH i Ministarstvom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 12. 2021. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ) uručili su televizore i edukacijsko-promotivni materijali za sedam predškolskih ustanova ove županije.

Navedeno ministarstvo s partnerima iz Hrvatske, BiH i Crne Gore provodi projekt "Zdrava prehrana predškolske djece" (HEPSC) u okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020., Prioritetna osa 1 - Poboljšanje kvalitete usluga u javno-zdravstvenom i sektoru socijalne skrbi, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Projekt provodi JZU Dom zdravlja Bar s partnerima ZZJZ Šibensko-kninske županije, ZZJZ FBiH i Ministarstvom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije (EU). Ukupna vrijednost projekta je 657.923,36 eura, od čega je EU sufinanciranje 559.234,85 eura. Projekt traje 24 mjeseca, a završetak se očekuje 30. rujna 2022. godine.

Cilj projekta je poboljšanje prehrambenih navika i ukupnog zdravlja djece kroz podizanje svijesti o potrebi stjecanja zdravih životnih navika kod predškolske djece i unaprjeđenje sustava kontrole kvalitete i sigurnosti hrane u predškolskim ustanovama.

Važna sastavnica projektnih aktivnosti bile su online radionice o zdravoj prehrani za predškolsku djecu u HBŽ-u. Stručnjakinja za prehranu Marijana Zubac prezentirala je projektne teme kroz dvadeset online radionica za odgajateljice i tri online radionice za kuharsko osoblje budući da se zbog pandemije covida-19 nije moglo fizički ući u ove predškolske ustanove koje su u trenutku formuliranja projekta bile operativne u HBŽ-u i određene kao krajnji korisnici.

Radionicama su nazočile odgajateljice i kuharsko osoblje sedam predškolskih ustanova, a to su Leptirići iz Glamoča, Mali Princ iz Livna, Pahuljica iz Kupresa, Sunčani most II iz Livna, Majka hrabrost iz Drvara, Tomislavgrad iz Tomislavgrada i Pčelice iz Livna.

Uime Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a ministar Momčilo Bajić uručio je televizore i edukacijsko-promotivni materijali te zahvalio ravnateljima i djelatnicama navedenih ustanova na njihovoj velikoj podršci i sudjelovanju na radionicama jer su time omogućile da ovaj projekt uspješno uđe u slijedeću fazu provedbe: edukaciju 250 roditelja i 250 djece u ustanovama za koju je bilo neophodno osigurati sedam televizora.

Druga važna sastavnica projekta je nabavka nove laboratorijske opreme za potrebe Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a za čije je laboratorijsko osoblje ovo ministarstvo već osiguralo edukaciju.

Uporabom nove laboratorijske opreme provodit će se analize zdravstvene ispravnosti i hranidbenog sadržaja obroka koji se pripremaju i služe u predškolskim ustanovama Hercegbosanske županije. Planirana je i nabavka softvera za planiranje prehrane i uspostava savjetovališta za pravilnu prehranu djece u navedenom zavodu.

"Ministarstvo će nastaviti generirati projekte daljnjeg opremanja zdravstvenog i socijalnog sustava potrebnom medicinskom i nemedicinskom opremom, projekte daljnje informatizacije kao i projekte čija je svrha racionalizacija i uspostavljanje funkcionalnijeg zdravstvenog i socijalnog sustava u Hercegbosanskoj županiji", kazao je je ministar Bajić.

Kopirati
Drag cursor here to close