Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva

Uprava Sparkasse Banke podijelila znanje sa studentima na vodećim ekonomskim fakultetima u BiH

Cilj programa je da uveže istraživački i akademski rad sa praksom, a kako bi se promišljala i nalazila nova aplikativna rješenja za ekonomiju Bosne i Hercegovine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 06. 2022. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta Sparkasse banke ''Nagrada Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva'', predsjednik Uprave ove banke dr.sc. Amir Softić i prof.dr.sc. Željko Šain, održali su prvi ciklus gostujućih predavanja na Ekonomskim fakultetima Univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Zenici te Sveučilišta u Mostaru. Drugi ciklus predavanja na temu ''Nova regulacija bankarskog sistema'' održat će se na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci.

Gostujuća predavanja dio su nagradnog programa ''Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva'' koji je Sparkasse Banka pokrenula u partnerstvu sa pet vodećih, javnih Ekonomskih fakulteta iz cijele BiH u travnju ove godine. Tada je objavljen poziv za prijave visoko stručnih radova koji nude rješenja za izazove ili bolje korištenje potencijala ekonomije i bankarstva u BiH.

Projekt su podržali, te stručnu Komisiju za evaluaciju radova čine renomirani članovi akademske zajednice sa ovih fakulteta: prof. dr.sc. Željko Šain sa EF Univerziteta u Sarajevu; prof. dr.sc. Meldina Kokorović-Jukan sa EF Univerziteta u Tuzli; prof. dr.sc. Igor Živko sa EF Sveučilišta u Mostaru; prof. dr.sc. Dejan Mikerević sa EF Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr.sc. Dženan Kulović sa EF Univerziteta u Zenici.

Svoje radove za nagradu mogu prijaviti članovi akademske zajednice, magistranti ili doktorandi ekonomskih fakulteta, menadžeri kompanija u realnom i javnom sektoru, te stručnjaci, analitičari i istraživači iz oblasti ekonomije i bankarstva do 20.7.2022. godine. Detalji se mogu pronaći na: https://www.sparkasse.ba/bs/press/zlatno_s_

Cilj programa je da uveže istraživački i akademski rad sa praksom, a kako bi se promišljala i nalazila nova aplikativna rješenja za ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Na tragu te ideje, predsjednik Uprave Sparkasse Banke dr. Sc. Amir Softić je u svom predavanju studentima pojasnio korelacije između EU bankarske regulacije, monetarne i makroprudencijalne politike i poslovnog ciklusa u BiH. Istaknuo je da su upravo sada, u svjetlu aktualnih izazova globalne ekonomije - od pada neto raspoloživog dohotka građana, rasta referentnih kamatnih stopa, do rastuće inflacije koju prati rast cijena nekretnina što je po sebi promjena osnovne makroekonomske paradigme - potrebna istraživanja i empirijski podaci koji će dati neke nove odgovore na ove izazove.

Kopirati
Drag cursor here to close