Predavanja

Ugledni fizičari na mostarskom Sveučilištu

Predavanja uglednih fizičara s CERN-a na mostarskom Sveučilištu
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 03. 2018. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Fakultetu prirodoslovno- matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru u srijedu, 7. ožujka, ugledni svjetski fizičari iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) održat će predavanje.

Tijekom predavanja, koje će započeti u 12 sati, prof. dr. sc. Ivica Puljak govorit će na temu "Otkriće Higgsovog bozona i mjerenje njegovih svojstava".

Otkrićem Higgsovog bozona 2012. eksperimentalno je potvrđeno postajanje Higgsovog polja koje je odgovorno za mase elementarnih čestica. To otkriće je globalni znanstveni pothvat tisuća znanstvenika i inženjera koji je započeo 90-tih godina.

Nakon toga, u 13 sati, prof. dr.sc. Nikola Godinović govorit će na temu "Glasnici najsilovitijih procesa u svemiru, gravitacijski valovi i gama zrake".

Gravitacijski valovi i gama zrake glasnici su najsilovitijih procesa u Svemiru koji se odvijaju na energijama koje je nemoguće postići u laboratoriju. Gravitacijski valovi otkriveni su 2015. godine detektorom LIGO čime je započela astronomija gravitacijskih valova, nov način opažanja svemira koji omogućuje studiranje sudara crnih rupa, neutronskih zvijezda, opažanja procesa u dalekoj prošlosti svemira gotovo na samom početku Velikog praska.


Kopirati
Drag cursor here to close