3. prosinac

Udruga 'Vedri osmijeh': Potreba za našim uslugama se povećala

Prihvaćanje osoba s invaliditetom veće je nego ranije, ali je status u društvenom smislu još uvijek diskriminirajući. Potrebno je izgraditi sustav u kojemu će te osobe moći ostvariti svoja prava od kojih mnoga i danas postoje samo "na papiru".
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 12. 2020. u 10:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" organizirala je Dan otvorenih vrata na kojem su članovi spomenute udruge izložili svoje radove.

''Unatoč epidemiji nismo htjeli odustati od obilježavanja 3. prosinca pa smo organizirali nešto kao Dan otvorenih vrata. Građani mogu posjetiti štand s rukotvorinama članova udruge. U mjesec dana ovo je već treće pokazivanje rukotvorina, svaki put se radi o različitim radovima. Želja nam je podijeliti sa sugrađanima našu svakodnevnicu'' - kazala je Feni predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Danijela Kegelj.

Foto: Fena / Rukotvorine koje su napravili štićenici Udruge

Podsjetila je kako je ovogodišnji slogan Međunarodnog dana osoba s invaliditetom "Pogledaj, usprkos koroni, ja to mogu!", a u okviru aktivnosti vezanih za taj dan Udruga "Vedri osmjeh", kao jedan od partnera europskog projekta SOCIETIES, provodi kampanju "Zaštitimo osobe s invaliditetom tijekom pandemije covid-19".

U okviru tog projekta rađeno je istraživanje u regiji u kojem je sudjelovalo 266 organizacija koje rade s osobama s invaliditetom te je evidentirano da je čak 106 organizacija civilnog društva potpuno prestalo s radom u vrijeme epidemije, upozorila je Kegelj.

''Također je došlo do gubitka kvalificiranog osoblja, smanjenja usluga za najugroženije kategorije, smanjenja različitih vidova socijalne zaštite. Snaga jedne zajednice se ogleda i u tome kakvi smo u krizi prema najslabijima, a evo vidljivo je da smo općenito slabi pa je onda lako zaključiti kako je osobama s invaliditetom, koji su definitivno među najranjivijima'' - istaknula je.

Foto: Fena / Udruga 'Vedri osmijeh'

Jedan od velikih problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću je problem obrazovanja, a to je posebice izraženo u vrijeme epidemije.

''Svjedoci smo da se i djeca bez poteškoća teško snalaze, a možete misliti kako je osobama s invaliditetom. Ali ni tu ne smijemo stavljati sve u isti koš. Kao i uvijek neki se nastavnici trude više, neki manje. Većina obitelji osoba s invaliditetom živi na rubu siromaštva te zbog toga, kao i zbog samog invaliditeta teško se mogu služiti modernim tehnologijama'' - pojasnila predsjednica Kegelj.

Udruga "Vedri osmjeh" skrbi za više od 30 osoba. Financira se kroz članarine, projekte i prodaju vlastitih rukotvorina, a već neko vrijeme prima i pomoć Grada Mostara.

''Pandemija koronavirusa itekako utječe na rad naše udruge. Jako je teško jer se potreba za našim uslugama povećala. Članovi udruge koji su bili po nekim drugim ustanovama i institucijama sada imaju potrebu za dnevnim boravkom u Udruzi, a potrebna je i dodatna psihološka potpora cijelim obiteljima'' - kazala je Kegelj.

Na kraju razgovora Kegelj je upozorila kako je bh. društvo još daleko od toga da prihvati osobe s invaliditetom kao svoje ravnopravne članove.

''Prihvaćanje osoba s invaliditetom veće je nego ranije, ali je status u društvenom smislu još uvijek diskriminirajući. Potrebno je izgraditi sustav u kojemu će te osobe moći ostvariti svoja prava od kojih mnoga i danas postoje samo "na papiru". Potrebno je poticati njihove mogućnosti, a ne naglašavati ono što ne mogu. Osobama s invaliditetom ne trebaju samilosni, prigodni ostaci, već ravnopravan i dostojanstven život'' - kazala je predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Danijela Kegelj.

Kopirati
Drag cursor here to close