Opsadno

Hrvatska: Učiteljima počele stizati opomene pred otkaz

Zabilježeni su i prvi slučajevi upozorenja o pokretanju postupka za izvanredan otkaz.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 11. 2021. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se situacija u drugome tjednu primjene odluke u susjednoj Hrvatskoj o obaveznom testiranju djelatnika bez covid-potvrda u nekim školama primirila, bilo da su djelatnici pristali na testiranje ili otvorili bolovanja, u dijelu škola ravnatelji su i dalje pod opsadom, piše u utorak Jutarnji list.

Dio uspijeva spriječiti djelatnike bez potvrda i nalaza da uđu u razrede, a drugi dio ih propušta u cilju izbjegavanja fizičkog sukoba, no iz razreda udaljuju učenike i organiziraju zamjenske nastavnike, donosi dnevnik.

Zabilježeni su i slučajevi gdje su djelatnici od ravnatelja tražili da potpišu zahtjev za davanje izjave o preuzimanju odgovornosti od posljedica medicinskog zahvata - testiranja, što, naravno, ravnatelji nisu dužni potpisati.

Zabilježeni su i prvi slučajevi upozorenja o pokretanju postupka za izvanredan otkaz. U zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi Jutarnjem listu je potvrđeno da je dvoje djelatnika dobilo upozorenja pred otkaz. Takav scenario zasad je uspjela izbjeći ravnateljica zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina, unatoč problemima s dvije djelatnice.

"Dvije djelatnice odbijale su testiranje, a nakon što sam im spriječila ulazak u školu, pozvale su policiju. Pred školom ih je podržavala grupa od 20 osoba. Drugoga dana jedna od njih je uspjela ući u školu. Zatekla sam je na hodniku i zamolila da izađe. Odbila je i pozvala sam policiju, no njihovi djelatnici nisu imali ovlasti za postupanje", prepričava ravnateljica Milica Medak.

U ponedjeljak je jedna djelatnica ipak donijela nalaz testa, a druga je otvorila bolovanje. "Problem je što iza nas ravnatelja ne stoji niti sindikat, niti grupa odvjetnika koji će me braniti, niti imamo osiguranu besplatnu pravnu pomoć. Dolaze nam ljudi s papirima na kojima su članci različitih zakona, za koje tvrde da ih mi ravnatelji kršimo. Nije li to zaplašivanje? Mogu misliti kako je u ovoj situaciji friškim ravnateljima" komentira Medak, koja se također našla u situaciji da joj djelatnica nudi na potpis zahtjev o preuzimanju odgovornosti od posljedica medicinskog zahvata, donosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close