VIDEO | Nova školska godina

Učenicima za polazak u školu potrebna prosječna plaća

Kolovoz je za roditelje školaraca sinonim za troškove.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 08. 2022. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do početka nove školske godine ostalo je još nekoliko dana, a roditelji ubrzano privode kraju pripreme za polazak školaraca u školu. Provjeravali smo koliko će, imajući u vidu sva poskupljenja, roditelje to koštati.

Kolovoz je za roditelje školaraca sinonim za troškove. Polazak djece u školu svake godine iziskuje sve veća izdvajanja iz kućnog budžeta, kaže Slađana Drljača, majka četiri osnovca.

Pribor skuplji za 20 posto 

"Za svako dijete da bi ga spremili u školu, mislim da ispod 400 KM osnovni pribor ne može jer ako ćeš ga spremati za školu, nećeš kupiti jednu stvar nego za cijelu godinu sve što je potrebno. To je samo pribor za školu, a ako bi išli tenisice, jaknice, djeca su izrasla, ljeto je prošlo i što su imali to su poderali", kaže Drljača.

Video: Pripreme za polazak školaraca u novu školsku godinu

Besplatni udžbenici samo su kap u moru troškova, kažu roditelji. U to smo se i sami uvjerili u knjižarama, piše BHRT

"U prosjeku u ovoj knjižari je poskupio pribor oko 20 posto. Bilježnice se kreću od 0,60 do 1,40 KM, velike od 1,3 do 2,7 KM. Pernice pune su od 15 do 23,80, prazne od 6 do 9 KM", navodi radnica u knjižari Gordana Ostojić.

Iako su u pojedinim lokalnim zajednicama besplatni, u ostalim roditelji moraju izdvojiti novac i za komplete udžbenika za učenike viših razreda koji u prosjeku koštaju oko 200 KM. Uz te komplete ne dolaze udžbenici stranih jezika, koji koštaju između 25 i 55 KM. nakon toga slijedi školski pribor – bilježnice, olovke, bojice, pribor za likovno, ravnala, šestari i sve to u ukupnom iznosu iznosi od 150 do 200 KM.

Ovisno o prihodima 

Školska torba se kreće od 30 do 100 KM, a jedna od značajnijih stavki na ovom podužem popisu troškova je i garderoba, odnosno odjeća i obuća koju su djeca najčešće u međuvremenu prerasla - tenisice i oprema, trenirka, majica za tjelesno, jakna, cipele i još mnogo toga. Kada se sve to sabere, troškovi za opremanje školarca iznose između 700 i 850 KM.

Nova školska godina donosi kontinuirane troškove, kažu u bijeljinskom udruženju višečlanih obitelji.

"U kontinuitetu su troškovi škole kod nas visoki u odnosu na okruženje. Rijetko koji klub daje besplatno određene izvannastavne aktivnosti, a što se tiče užine, to roditelji financiraju kao i do ovih godina", kazao je predsjednik Udruge višečlanih obitelji u Bijeljini Rade Simeunović.

Građani koji bolje zarađuju, na svoju djecu će potrošiti više, dok će mnogi očevi i majke mališane u školu opremiti dosta skromnije, uz, sada već tradicionalno, nasljeđivanje udžbenika i garderobe od starije braće i sestara.

Kopirati
Drag cursor here to close