Zakon koji bi svi trebali 'prepisati'

Učenici neće moći završiti školu ako ne posade 10 stabala

Stabla moraju biti prikladna za lokaciju, klimu i topografiju područja, a prednost će imati sadnja autohtonih vrsta drveća.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 06. 2019. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filipinima je donesen novi zakon prema kojemu učenici i studenti moraju posaditi najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu i srednju školu te fakultet, prenosi CNN.

''S više od 12 milijuna učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet milijuna učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomanata na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno provede, osigurat će da se godišnje posadi najmanje 175 milijuna novih stabala. Tijekom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala'', rekao je Gary Alejano, autor prijedloga.

“Čak i uz stopu preživljavanja stabala od samo 10 posto, to bi značilo da će mladima na raspolaganju biti još 525 milijuna stabala u kojima će moći uživati kad u budućnosti preuzmu vodstvo'', dodao je. Stabla će se saditi na šumskim područjima, mangrovima i zaštićenim područjima, civilnim i vojnim područjima, zatim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave. Također, sadit će se i oko neaktivnih i napuštenih rudnika te na svim drugim prikladnim zemljištima.

Stabla moraju biti prikladna za lokaciju, klimu i topografiju područja, a prednost će imati sadnja autohtonih vrsta drveća. Prema zakonu, Ministarstvo obrazovanja i Komisija za visoko obrazovanje bit će provedbena tijela, u partnerstvu s Odjelom za okoliš i prirodne resurse, Odjelom za poljoprivredu, Odjelom za agrarnu reformu i vladinim agencijama. Agencije su odgovorne za osnivanje rasadnika, proizvodnju sadnica i pripremu mjesta sadnje, zatim za praćenje i ocjenjivanje sadnje te za tehničku podršku i savjetodavne usluge.

Također, moraju osigurati sigurnost, prijevoz, protupožarnu zaštitu i medicinsku podršku. Ova inicijativa je već izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama. ''Odličan potez Filipina'', ''Ovaj bi zakon trebalo provoditi i kod nas'', ''Šteta da mi još nemamo ovakav kalibar vođa'', ''Odlično'', samo su neki od oduševljenih komentara, piše hoću.ba. 

Kopirati
Drag cursor here to close