Konferencija u Sarajevu

"Učenici i roditelji traže kvalitetno i inkluzivno obrazovanje"

- Imajući sve to na umu, prvo moramo da znamo koja su naša prava i obaveze, a onda možemo da djelujemo uz punu odgovornost za bolje obrazovanje u BiH - rekao je Berton.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 12. 2018. u 16:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovane obrazovne vlasti treba da se fokusiraju na kvalitetno inkluzivno obrazovanje posvećeno jačanju učeničkih vještina i pripremanju učenika za prosperitetnu budućnost, zaključili su sudionici konferencije održane danas u Sarajevu. 

Konferencija, koja je održana pod sloganom „Svi Možemo Bolje“, okupila je više od 50 učenika i roditelja iz cijele BiH, koji su učili o pozitivnim inicijativama i primjerima od svojih vršnjaka, te razmijenili svoja stečena iskustva. 


Također su novoimenovanim obrazovnim vlastima u BiH prenijeli poruku o značaju inkluzivnog obrazovanja, priopćeno je iz OSCE-a. 

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton je istaknuo da škola treba biti mjesto učenja i razvoja koja u učenicima potiče ono najbolje, da postižu najbolje moguće rezultate, i koja uključuje aktivno sudjelovanje učenika, roditelja, nastavnika, uprave škole, lokalne zajednice i nadležnih organa vlasti. 

- Imajući sve to na umu, prvo moramo da znamo koja su naša prava i obaveze, a onda možemo da djelujemo uz punu odgovornost za bolje obrazovanje u BiH - rekao je Berton. 

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), koja je organizator konferencije, nastavit će da se zalaže za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kom osnovu, u skladu sa obavezama koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a, navodi se u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close