Godina pred polazak u školu

U ŽZH uskoro obvezno pohađanje predškolskog odgoja

Značajna novina ovog nacrta Zakona odnosi se na obvezno pohađanje predškolskog odgoja i obrazovanja djece u godini pred polazak u osnovnu školu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 03. 2023. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Županije Zapadnohercegovačke na sjednici u petak utvrdila je Nacrt Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji je upućen u daljnju skupštinsku proceduru, uz prijedlog da se održi javna rasprava.

Značajna novina ovog nacrta Zakona odnosi se na obvezno pohađanje predškolskog odgoja i obrazovanja djece u godini pred polazak u osnovnu školu.

Pročitajte još

Program predškole obvezan je za svu djecu predškolskog uzrasta koja nisu uključena u redovite programe predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od najmanje 150 sati, kad se steknu uvjeti za to.

Ovim Zakonom predviđa se i uvođenje pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju u pohađanju predškolskog odgoja i obrazovanja, a te poslove može obavljati osoba koja ispunjava uvjete za odgojitelja ili stručnog suradnika u predškolskoj ustanovi, priopćeno je iz Vlade ŽZH-a. Financiranje predškolskog odgoja i obrazovanja djece s posebnim potrebama ovim Zakonom prelazi iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa u nadležnost Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH-a.

Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće županijskog pravobranitelja i zamjenika županijskog pravobranitelja u ŽZH-a. Također, donijeta je Odluka o odobravanju prodaje službenih motornih vozila Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH-a.

Doneseno je Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u ŽZH i Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u ŽZH-a. Uime Vlade za članove oba povjerenstva imenovani su Mirela Perić i Ivica Gavran.

Kopirati
Drag cursor here to close