Ostali će čekati

U Sloveniji otvorene škole samo za djecu s posebnim potrebama

Svi ostali učenici te vrtićka djeca morat će čekati još barem tjedan dana da se vrate u klupe, ovisno o epidemiološkoj situaciji koja se mora poboljšati.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 01. 2021. u 15:22 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od dva mjeseca nastave na daljinu, u Sloveniji su u utorak otvorene prve učionice, ali samo za učenike s kojima se radi po programu prilagođenom djeci s posebnim potrebama, dok je otvaranje ostalih razreda zbog pandemije covida-19 još neizvjesno.

Vjeruje se da je ovako ranom otvaranju škola doprinijela nedavna odluka ustavnog suda da se djeca s posebnim potrebama vrate u klupe i obrazovni proces što prije jer se to inače nikako neće moći nadoknaditi kao možda kod drugih učenika.

Svi ostali učenici te vrtićka djeca morat će čekati još barem tjedan dana da se vrate u klupe, ovisno o epidemiološkoj situaciji koja se mora poboljšati.

Sadašnji broj dnevnih novih zaraza i stanje u bolnicama ne ispunjavaju uvjete za ponovni početak obrazovnog procesa u školama koje je svojim semaforom s kriterijima otvaranja pojedinih djelatnosti prije više od mjesec dana odredila vlada Janeza Janše.

Državna tajnica u ministarstvu zdravstva Marija Magajne kazala je međutim da će o uvjetima za otvaranje škola raspravljati još ovaj tjedan, nakon što se bude vidjelo kako je na incidenciju zaraza u Sloveniji utjecalo privremeno ublažavanje mjera i restrikcija kretanja koje je vrijedilo tijekom božićnih blagdana i proslave Nove godine.

U međuvremenu je potrebno obaviti i masovno testiranje antigenskim testovima zaposlenih u školama, što je uvjet za ponovni početak nastave i povratka učenika u klupe.

Planom vlade određeno je da se u razrede najprije vrate učenici prvih triju razreda osnovnih škola, te da se ponovo otvore i vrtići, dok bi se ostale razine sustava obrazovanja u puni pogon uključile kasnije.

Nezadovoljstvo ravnatelja škola, roditelja, ali i stručnjaka iz pedagogije i didaktike izazvala je ovih dana izjava ministrice obrazovanja Simone Kustec da se on-line nastava u Sloveniji odvijala odlično i bolje nego u drugim zemljama.

Stručnjaci navode da će djecu nakon tako duge nastave on-line teško biti “probuditi” iz mentalnog stanja u kojemu su sada i naviknuti na stari režim učenja, te da njihovo ponovno uključivanje u živi obrazovni proces i sve aktivnosti u školi treba izvesti što prije – kako zbog ponovne socijalizacije, tako i zbog nadoknađivanja onoga što se prekidom nastavnog procesa prošle jeseni izgubilo.

“Očekujemo da ćemo vladinu uredbu u vezi s budućom nastavom dobiti najkasnije do sutra (srijeda), kako bismo mogli izvesti testiranje osoblja na koronavirus”, kazao je Gregor Pečan, jedan od voditelja udruženje ravnatelja slovenskih škola.

Kopirati
Drag cursor here to close