Vareš

Treća generacija stipendista Adriatic Metals BiH

Riječ je o trećoj generaciji srednjoškolaca smjera čije je uvođenje inicirala ova kompanija u vareškoj Mješovitoj srednjoj školi NORDBAT-2.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 09. 2023. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici kompanije Adriatic Metals BiH potpisali su danas ugovore o stipendiranju sedam učenika na smjeru "Rudar u podzemnoj eksploataciji", u školskoj 2023/24 godini.

Riječ je o trećoj generaciji srednjoškolaca smjera čije je uvođenje inicirala ova kompanija u vareškoj Mješovitoj srednjoj školi NORDBAT-2.

"Stipendije će ovim mladim ljudima pomoći da stječu vrijedna znanja i iskustava u rudarskoj industriji, koja ima dugotrajnu tradiciju u Varešu. Ovom aktivnošću dodatno naglašavamo našu opredijeljenost ka ulaganju u generacije koje dolaze i od kojih očekujemo da oblikuju budućnost rudarske industrije i ovoga kraja", izjavio je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals.

Učenici koji su odabrani za stipendiju imat će priliku za trogodišnje strukovno obrazovanje, koje će im omogućiti stjecanje znanja o najnovijim tehnikama i tehnologijama u rudarstvu, kao i njihovu praktičnu primjenu u pogonima Adriatic Metals uz mentorstvo vrhunskih lokalnih i međunarodnih stručnjaka.

Sedam odabranih učenika će primati stipendije u iznosu od 100 KM mjesečno tokom deset mjeseci školske godine. Stipendiranje je jedna od aktivnosti kojim kompanija Adriatic Metals nastoji doprinijeti razvoju zajednice. Kompanija namjerava povećavati broj stipendista u nadolazećim godinama i time dati doprinos razvoju industrije kao i lokalne zajednice.

U prethodne tri godine, Adriatic Metals BiH je stipendirao 17 srednjoškolaca.

Kopirati
Drag cursor here to close