Dobiva nove fakultete?

Trebinje postaje akademski centar

Nekadašnje ideje da u Trebinje budu otvoreni Agromediteranski i Arhitektonski fakultet, do danas nisu realizirane.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 12. 2019. u 08:58 Bljesak.info
Otvaranje još fakulteta u Trebinju?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju trenutno rade Akademija likovnih umjetnosti, Fakultet za proizvodnju i menadžment, te Viša škola za hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Nekadašnje ideje da u Trebinje budu otvoreni Agromediteranski i Arhitektonski fakultet, do danas nisu realizirane.

Studenti trebinjskih fakulteta kažu da bi morala postojati mogućnost da se u ovom gradu otvore još neki fakulteti, kako bi srednjoškolci imali izbor, ali navode i neke druge razloge da Trebinje postane sveučilišni centar.

''To bi bilo važno za Grad i regiju uopće, jer prije svega mladi ljudi danas nemaju financija i slično, trebali bi imati više izbora za studiranje, pogotovu Grad kao što je Trebinje koji se razvija'', objašnjava Vanja Ateljević, student Fakulteta za proizvodnju i menadžment.

''Mislim da Trebinja treba postati sveučilišni centar i da bi to prouzrokovalo veći odziv naših građana time bi se povećao broj obrazovanih ljudi, a tako bi privukli i strane državljane i time bi Trebinje uzdigli na neku veću razinu'', Anđela Tasovac, studentica Fakulteta za proizvodnju i menadžment

Kako bi se stiglo do sveučilišnog centra, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Dušan Jokanović kaže da su potrebne godine i godine predanog rada. Ujedno tvrdi da Trebinje jeste mali sveučilišni centar u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo., s ova dva fakulteta i jednom višom školom

''Osnivanje univerziteta i postojanje sveučilišnog centra u jednom gradu kao što je Trebinje jedan poduhvat koji zahtjeva ogromnu elaboraciju, koordinaciju i sinkronizaciju između visokoškolskih ustanova struke Ministarstva znanosti i tehnologije i lokalne zajednice'' Dušan Jokanović, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment.

''Svaki govor o sveučilištu trebao bi zapravo biti govor o razvoju jedne zemlje, zbog toga se o ovako ozbiljnim pitanjima ne bi moglo govoriti bez jedne ozbiljne stručne analize koja bi trebala dati odgovor na pitanje što, zašto i kako bi mogli govoriti nešto preciznije o tome trebamo govoriti o tome koji nama fakulteti trebaju'', govori Veselin Brković, dekan ALU Trebinjе.

Bivši profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu Borko Sorajić ističe da postoje sve mogućnosti za otvaranje jednog manjeg sveučilišnog centra, a on se posebno osvrće na poljoprivredu, jer ovaj promotor Hercegovine ima odlične potencijale za tako nešto.

''Poljoprivredna proizvodnja je ovdje oduvijek bila od stočarstva, a sami položaj Trebinja i južnog dijela opredjeljuje za agormediteranske kulture , odnosno proizvodnja grožđa, vina itd.'', kazao je  Borko Sorajić, profesor biotehničkih znanosti.

Ideja o otvaranju Poljoprivrednog fakulteta, zatim arhitektonskog, medicinskog, prije Foče ostalo je mrtvo slovo na papiru. Iako je to zahtjevan posao, rezultati bi bili vidljivi. Trebinje kao akademski centar bi zasigurno bio veliki iskorak za Grad,a kapaciteti postoje, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close