SPARK i Betahaus

Tko su pobjednici internacionalnog startup natjecanja BETAPITCH?

Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 09. 2017. u 10:53 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrtak i petak 7. i 8. rujna bili su u znaku startupa jer se tada održalo internacionalno startup natjecanje i konferencija BETAPITCH Mostar, u organizaciji SPARKa (Mostar) i betahaus-a (Berlin). Cilj ovog eventa je promocija startup zajednice u našoj regiji i poticanje suradnje između korporacija i startupa.

Prvi dan ovog događaja bio je rezerviran isključivo za startupe i korporacije, a održavao se u SPARKu. Predstavnici tvrtki su sudjelovali na tri radionice. Prva radionica je bila ''Inovacije u korporacijama uz pomoć startupa i njihove tehnologije'' koju je održao Jasenko Hodžić iz #CPHFTW, zatim ''Online prodaja i E-commerce'' koju je održao Sedin Đugum iz Ministry of Programming, zatim radionica ''Digitalni marketing'' koju je održao Amir Obralić iz NSofta.

Petnaest startup timova dobilo je priliku pohađati radionice gdje su učili kako što bolje predstaviti svoj proizvod/uslugu u samo 5 minuta na engleskom jeziku.

Nakon radionica i mentoriranja, žiri koji se sastojao od Miloša Lazovića (Swiss EP), Anne Richard (betahaus) iMoneHübl (weXelerate) je odabrao 10 startupa koji će sutradan stati na daske Kosače i sudjelovati na startup natjecanju. Svoju priliku dobili su: Amplius electronics, blablaDev, ClearHum, ClockworkBriefcase, Letos, Social Spot, Sophico, Toleero, VRET i When in X. Dan je završio poslovnom večerom za korporacije koju je omogućio ABC Accelerator iz Ljubljane, te party-jem u SPARK kafiću, za opuštanje prije startup natjecanja sljedeći dan.

Sve aktivnosti BETAPITCH Mostar eventa za drugi dan su se održavale u HD Kosača.
U galeriji Katarina održao se Meet & Match događaj by ABC Accelerator, gdje su se održavali 15-minutni sastanci tvrtki i startupa. Tvrtke koje su sudjelovale su: ABC Accelerator, EIT Digital, South Central Ventures, Ministry of Programming, weXelerate, Mandeks, YEP i Mozaik Fondacija.

U malom amfiteatru održao se događaj 'Kako potaknuti razvoj poduzetništva sa startupima by REDAH', gdje su Haris Čusto (POS Sector), Matija Bumbak (grad Šibenik) i Ivan Milićević (općina Posušje) podijelili svoja iskustva o radu sa startupima i pokušali potaknuti ostale općine iz naše države da uspostave suradnju s mladim poduzetnicima.

Glavna pozornica bila je rezervirana za BETAPITCH konfereciju i startup natjecanje. Događaj je bio besplatan i otvoren za sve zainteresirane, a službeno su ga otvorili Christian Sedat (Ambasada SR Njemačke u BiH), Andrea Čordaš (SPARK), Anna Richard (betahaus) i Sanjin Osmanbašić (NSoft). Uslijedilo je pet predavanja: Thomas Kösters (EIT Digital) pričao je o integriranju obrazovanja, istraživanja i poslovanja u startup ekosustav; Malcolm Duerod (Burch University) održao je zanimljivo predavanje o ugrađivanju inovacijskog DNA u bh. mladež; Maurice BeckandVerwee (Crosspring) savjetovao je startupe kako proširiti posao izvan granica države; Jasenko Hadžić (#CPHFTW) govorio je o načinima dolaska do prve investicije, dok je Mona Hübl (weXelerate) podijelila svoja iskustva o uključivanju startupa u korporacije.

Zatim usljeđuje startup natjecanje. Deset odabranih startupa dobilo je pet minuta da uz prezentaciju predstave na čemu rade, te pet minuta za pitanja od strane žirija. Nakon što su odslušali sve prezentacije, žiri, koji se sastojao od pet članova - Andrea Čordaš (SPARK), Aleš Pustovrh (ABC Accelerator), Miloš Lazović (Swiss EP), Anna Richard (betahaus) i Maurice Beckand Verwee (Crosspring), odlučio je o pobjednicima prvog BETAPITCH natjecanja u Mostaru.

Nagrada za prvo mjesto je bio put u Berlin na natjecanje BETAPITCH Global, a osvojio ga je bh. startup VRET, dok je drugo mjesto i put u Ljubljanu na Meet & Match Regional osvojio izraelski startup Letos.

Čime se bave pobjednici BETAPITCH natjecanja? Ekipa VRETa radi na softverskom rješenju koje koristi uređaje za virtualnu stvarnost u psihološkim tretmanima, poput uklanjanja straha od visina, paukova, skučenih prostora i slično. Letos je AI uredjaj koji čita emocije u stvarnom vremenu i omogućuje anonimno povećanje zadovoljstva korisnika, usmjerenosti pažnje i osjećaja, a može se koristiti u auto industriji, autobusima, vlakovima, brodovima, gdje se na osnovu reakcija korisnika prilagođavaju usluge i pružaju personalizirani doživljaji.

''Događaj ne bi bio moguć bez partnera i sponzora: NSoft, Ministry of Programming, Njemačka ambasada in BiH, Swiss EP, INTERA, GIZ, REDAH, Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Telemach, ABC Accelerator, Networks, EIT Digital, ZEDA, ZeForge, weXelerate, South Central Ventures, HUB385, Fondacija Mozaik, Faculty of Information Technology, CKM, Ekonomski fakultet u Mostaru, International Burch University, Časopis Robot, Sarajevo Model UN, CPU, American Corner, IT Girls, Impulse creative center, CTK, Market Makers, Gospodarska komora Grada Mostara, AHK, Advantage Austria, Grad Šibenik, UNIS Telekom, WEB Studio Agencija, BONK studio, Mandeks, ALBA, DHL, Oldtown hotel i Downtown Villa'', priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close