Univerzitet

Svečano u Mostaru: 'Džemal Bijedić' slavi 43 godine rada i postojanja

Univerzitet “Džemal Bijedić” tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu protjeran je iz matičnih prostorija u kojim danas egzistira Sveučilište Mostar.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 02. 2020. u 14:05 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet “Džemal Bijedić“ u Mostaru obilježava 43. godišnjicu postojanja i rada, javlja Anadolu Agency (AA).

Program će obuhvatit kao i ranijih godina niz svečanosti, a prva u nizu bila je polaganje cvijeća pored biste Džemala Bijedića i prijem umirovljenih uposlenika. Uslijedit će prezentacije, izložbe, te svečana akademija i dodjela diploma studentima koji su u posljednjoj godini uspješno priveli kraju svoje studije. Rektor Elvir Zlomušica u današnjem obraćanju medijima podsjetio je da je “Džemal Bijedić” četvrti po redu univerzitet u bivšoj Jugoslaviji, što je tradicija čija se dužina cijeni u cijelom svijetu.

“Mi smo javna ustanova, akreditirana i reakreditirana što dovoljno govori o našem kvalitetu. Imamo aktivnu suradnju sa oko 35 sveučilišta u Europskoj uniji, na kojima naši studenti i nastavnici mogu provesti određeni period, koji je priznat u našem obrazovnom – edukacijskom sistemu. Važna je i suradnja sa oko 15 sveučilišta iz Republike Turske u sklopu ERASMUS projekta. Smatram da su to značajni pokazatelji, koji nas postavljaju na bolje mjesto i na bolju poziciju od velikog broja visokoškolskih institucija u BiH”, rekao je Zlomušica.

Univerzitet “Džemal Bijedić” tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu protjeran je iz matičnih prostorija u kojim danas egzistira Sveučilište Mostar. Nova adresa je nekadašnja kasarna JNA u Sjevernom logoru, a preseljenje i poraće u Mostaru donijeli su i niz problema ovoj instituciji.

“Kada razgovarate sa rektorima univerziteta u Ljubljani, Zagrebu, Mariboru, Prištini ili Tirani - svi oni se fokusiraju na dva problema, to su autonomija i financiranje. Od svih javnih univerziteta, danas imamo najmanje financiranje od strane države i najmanje plaće u odnosu na sve druge javne institucije, što je u ovom trenutku frustrirajući problem”, dodao je Zlomušica.

Kazao je i kako u budućim godinama rukovodstvo želi poboljšati edukacije i povećati transfere, odnosno na koncu i znanstveno-istraživački segment. Ove godine diplome će se uručiti za 650 studenata prvog i drugog ciklusa.

Kopirati
Drag cursor here to close