Sveučilište u Mostaru

Studentski zbor traži smanjenje cijene promocija diplomanada

Predstavnici Zbora su na sjednici Senata Sveučilišta, održanoj u lipnju, zbog situacije s pandemijom koronavirusom inicirali uvođenje dodatnog ispitnog roka.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 07. 2020. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru uputilo je inicijativu o održavanju dodatnog ispitnog roka, a tražit će se i umanjenje troškova promocije diplomiranih studenata.

Predstavnici Zbora su na sjednici Senata Sveučilišta, održanoj u lipnju, zbog situacije s pandemijom koronavirusom inicirali uvođenje dodatnog ispitnog roka.

 O rokovima, kako je to definirano pravnim aktima, odlučuju znanstveno-nastavna vijeća ustrojbenih jedinica.

''Izmjenom kalendara Sveučilište je izašlo maksimalno u korist studentima te su studentski predstavnici podnijeli zahtjev na svim sastavnicama za održavanje tog roka. Sedam od jedanaest ustrojbenih jedinica je odobrilo rok u srpnju ili rujnu. Neke su odlučile da će o tome odlučivati na jesen'', navode iz Predsjedništva.

Nakon reakcija studenata jedne sastavnice Sveučilišta zbog plaćanja pune cijene troškova promocije diplomanada, koja se zbog izvanredne situacije planirala održati online, kolegij Rektora je uputio sastavnicama preporuku o smanjivanju cijene promocije, a Studentski zbor će na sjednici Senata koja će se održati u utorak, 22. srpnja, također uputiti zahtjev za umanjenje troškova promocije na svim sastavnicama Sveučilišta.

''Iznos od 160 KM za online promociju sasvim je neopravdan, budući da se cijena ranije definirala na temelju troška tiskanja i izdavanja diplome, potom najma dvorane, toge i sličnoga. Ako se svečane promocije već planiraju održati online, suvišan je i taj dodatni trošak, te je u cijenu 'online promocija' razuman samo administrativan trošak tiskanja i izdavanja diplome'', ističe Predsjedništvo.

Iz Studentskog zbora podsjećaju kako se na sjednici Senata svim dekanima skrenula pozornost za pridržavanjem epidemioloških mjera nadležnih stožera, kao i mjera posebnog povjerenstva formiranog na Sveučilištu koje je donijelo preporuke za održavanje ispita na ustrojbenim jedinicama.

''Zdravlje i prava studenata, posebice u ovoj izvanrednoj situacije, na prvom su mjestu Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru'', poručeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close