Organizatori

Studenti uzvraćaju: Najveća politika je u zgradi Rektorata

''Najveća politika, i to loša, nalazi se u zgradi rektorata i na fakultetima'', poručeno je.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 10. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rektor Zoran Tomić obezvrjeđuje poziciju na kojoj se nalazi jer ga ne zanimaju mišljenja i interesi studenata nego što mu njegovi politički ''lideri'' govore'', poručio je za Bljesak.info Marko Vračević, jedan od organizatora prosvjeda studenata u Mostaru.

Podsjetimo, nakon sastanka kolegija dekana Sveučilišta u Mostaru rečeno je kako su prosvjedi jednog dijela studenata prošlog tjedna predizborne aktivnosti pojedinih političkih studenata. Također, odlučeno je kako će se nastava na SUM-u i dalje odvijati kombinirano.

'Nismo naivni'

''Kombinirani model je optimalan oblik održavanja nastave kako bi se zaštitilo zdravlje svakog studenta, nastavnoga i nenastavnoga osoblja i drugih osoba uključenih u proces rada i nastave'', istaknuli su rektor i članovi kolegija.

A kako ističu organizatori prosvjeda, Sveučilište u Mostaru je na aparatima i nastavili se ovim tempom eutanizirati će se sam od sebe.

''Rektorat se plaši svoje vlastite sjene i svih stvari koje su učinili u prošlosti, a nisu radili u interesu studenata, zbog toga plasiraju kozmetičke izjave, potrošene priče i prosvjede atribuiraju predizbornim aktivnostima. Studenti nikad nisu ni bili naivni, krajnje je vrijeme da prestanemo šutjeti na nepravdu!'', kazao je Vračević.

Studenski prosvjedi u Mostaru su
Sasvim opravdani
Politički motivirani
Nepotrebni
Ne zanima me / nemam mišljenje
 
Created with Poll Maker

Kada su u pitanju prosvjedi kojima se daje atribut politiziranja, kako ističu organizatori, ustvari jest prezentiranje stvari izvan konteksta kako bi se skrenula pozornost sa zahtjeva studenata i neučinkovitog djelovanja Sveučilišta na političku angažiranost dvojice mladih aktivista.

''Da bi stvar bila još apsurdnija kolegij dekana Sveučilišta u Mostaru očitovao se samo s dvije šture rečenice vezane za održavanje online nastave. To nije očitovanje već bježanje od odgovornosti, više je teksta bilo na našim transparentima na prosvjedu. Vidjeli smo da nije bilo ni jedne riječi o smanjenju školarine jer je to rak rana Sveučilišta. Smanjenje školarine jedini je način da Sveučilište konačno pokaže interes za studente i barem malo profunkcionira. Tijekom korona virusa došlo je do smanjenja prihoda, a online nastava se nije pokazala efikasna i funkcionalna – te informacije rektoru Zoranu Tomiću nisu najjasnije, koliko primjećujemo ni njegovim pomoćnicima. Shodno proračunu kojim Sveučilište raspolaže -25% neće narušiti njihovo uživanje u studentskom novcu. Tražimo smanjenje školarine i od toga nećemo odustati'', stava su organizatori, koji su ponovo naglasili da prosvjedi nisu dio političke kampanje.

Miljenici

''Najveća politika, i to loša, nalazi se u zgradi rektorata i na fakultetima'', poručeno je.

''Za primjer možemo uzeti miljenike dekana i rektora koji su dobili pozicije asistenata na fakultetima zbog svoje podobnosti, političke povezanosti i kvantitete, a ne znanja, referenci i kvaliteta. Njihova privrženost ide to te mjere da su u istoj političkoj stranci kao većina članova kolegija Sveučilišta u Mostaru'', istaknuli su poručujući kako su oni dio konstruktivne i kritične mase koji nemaju za cilj promovirati svoje stranke ili sebe, već žele razbiti mit o nedodirljivosti Rektorata i ''želimo da se uvaže zahtjevi studenata koji ih muče godinama''.

''Potaknuli smo veliki broj kolega i kolegica na promišljanje o ovoj tematici, ali i pokazali smo pravo lice Sveučilišta'', priopćeno je za Bljesak.info.

Podsjetimo, prije tjedan dana održan je prosvjed studenata ispred zgrade Rektorata mostarskog Sveučilišta, a traži se ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizacija Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru te puna transparentnost školarina.

Organizatori prosvjeda su studenti Marko Vračević i Dario Hrkać, a mnogi su ih ''optužili'' kako su prosvjedi dio predizbornih kampanja političkih stranaka čiji su članovi, što su oni u više navrata žustro odbacili.

Kopirati
Drag cursor here to close