Tko je u pravu?

Roditelji na štrajku u školi: Diskriminacija zbog jezika

Roditelji učenika traže i od predstavnika Međunarodne zajednice, svih razina vlasti, kao i nevladinih organizacija da ozbiljno pristupe rješavanju problema.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2020. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon niza neuspješnih sastanaka roditelja sa predstavnicima vlasti u Zvorniku, učenici bošnjačke nacionalnosti Područne škole 'Liplje' u utorak nisu sjeli u školske klupe.

Kako ističu roditelji djece koji su se okupili ispred škole, pod velom tajnosti, unatoč ranijim obećanjima u matične knjige škole umjesto bosanskog, upisan je nepostojeći "jezik bošnjačkog naroda".

Stoga su i roditelji u svojevrsnom štrajku i djeci ne dozvoljavaju povratak u školske klupe, dok se ova nepravilnost ne ispravi.

Roditelji učenika traže i od predstavnika Međunarodne zajednice, svih razina vlasti, kao i nevladinih organizacija da ozbiljno pristupe rješavanju ovog problema.

“Učili smo bosanski jezik do prošle godine. Sada je na raspustu direktor izvršio ispravku matičnih knjiga i napisao jezik bošnjačkog naroda. Mi smo jučer zakazali sastanak sa gradonačelinikom. On je njega zvao i pitao da li ima napismeno to, on je rekao da je samo dobio usmenu naredbu iz Ministarstva i da je postupio tako kako je postupio. Mi smo priopćili da ćemo danas dovesti djecu pred školu, da nećemo ulaziti u školu, da krećemo sa štrajkom i da želimo da naša djeca ostvaruju svoja prava i da uče bosanski jezik”, rekao je Muharem Sinanović, predsjednik Vijeća roditelja.

“Mi smo više puta reagirali, išli u Banja Luku u Ministarstvo, a ministar je dolazio ovdje u posjetu. Međutim, nikakvih konkretnih rezultata nije bilo”, kazao je Mersed Mehmedović, predsjednik Skupštine Grada Zvornika prenosi BHRT.

Po ranijoj Odluci iz 2002. godine djeca bošnjačke nacionalnosti u područnim školama u Zvorniku, rade po planu i programu škola sa područja TK.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović izjavila je da je bojkot nastave učenika bošnjačke nacionalnosti u Liplju politički, javlja federalna televizija. 

Kopirati
Drag cursor here to close