mreSVUBiH

Srednjoškolci izabrali svoje vodstvo

Manifestacija je okupila predstavnike srednjoškolaca iz svih županija i regija BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 12. 2019. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Mreže vijeća učenika u Bosni i Hercegovini od 12. do. 15. prosinca 2019. godine, u Sarajevu, održan je Mirovni kamp za srednjoškolce iz čitave Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je okupila predstavnike srednjoškolaca iz svih županija i regija BiH, koji su na radionicama, debatama i prezentacijama imali priliku razgovarati o dosadašnjim i budućim aktivnostima te se družiti i bolje upoznati, priopćeno je iz mreSVUBiH-a.

Prvog dana Mirovnog kampa prezentiran je rad Mreže vijeća učenika u Bosni i Hercegovini (mreSVUBiH) i svih aktivnosti koje su srednjoškolci organizirali proteklih mjeseci širom zemlje. Predstavljen je i rad Mreže vijeća učenika županija (mreVUK-a) kao i svih regija unutar Mreže savjeta učenika Republike Srpske (mRESURSA).

U svim akcijama učenici  srednjih škola iz svih Mreža su pokušali potaknuti kolege i iz drugih škola na aktivno sudjelovanje i omladinski aktivizam kako bi unaprijedili obrazovanje i uticali na poboljšanje uvjeta u svojim školama. Neke od najuspješnijih akcija u protekloj školskoj godini bile su 'Želimo znati- kada će svjetlo zasjati?', 'Jedan slatkiš, jedno dijete', 'Burek', 'Trashchallenge' kao i mnoge druge.

Izabrano je i novo rukovodstvo za Federaciju i Republiku Srpsku. Nova predsjednica Mreže vijeća učenika Federacije BiH je Milica Papak iz Srednje škole u Drvaru, dok je Ana Mirjana Vlačić, učenica srednje škole '28.juni' u Istočnom Novom Sarajevu, izabrana za predsjednicu Mreže savjeta učenika Republike Srpske. Dosadašnjim predsjednicima, Filipu Vidiću i Dominiku Jureti, sudionici Mirovnog kampa su se zahvalili na uspješnom radu i vodstvu.

''Kao i svaki prethodni kamp koji organizira mreSVUBiH i ovaj je imao svoju divnu priču, priču koja će dugo biti prepričavana generacijama poslije nas, konkretno za mene je ovaj kamp bio oličenje drugarstva, timskog duha odnosno potencijala mladih u Bosni i Hercegovini. Drago mi je što su predsjednici drugih regija odabrali mene, da budem prva među jednakima u sljedećih godinu dana. Pred nama je  mnogo aktivnosti. Sretna sam što radim sa ambicioznim mladim ljudima koji samo koračaju ka naprijed. Oni me i motiviraju da radim više i bolje'', rekla je Ana Mirjana Vlačić.

Njena kolegica Milica Papak također je vrlo sretna zbog izbora.

''Ovo je bilo još jedno predivno iskustvo koje mi je pružila Mreža. Ovaj put je konferencija za mene imala veći značaj, jer sam naime ovog puta izabrana za predsjednicu Mreže vijeća učenika FBiH. Ovo je jedna velika uloga koja nosi veliku odgovornost, ali uz zajedničke snage sigurna sam da ćemo uspjeti. Ostalima hvala na ukazanom povjerenju, a ja ću se truditi da ga nikad ne prokockam'', kazala je ona.

Drugog dana Mirovnog kampa upriličena je svečana ceremonija promocije mreSVUBiH maturanata i predstavljanjem mreSVUBiH akademije.

Do kraja Mirovnog kampa održan je sastanak novih predsjednika županija i regija na čelu sa dvije novoizabrane predsjednice,a krenulo se u osmišljavanje akcija i budućih aktivnosti srednjoškolaca na području čitave Bosne i Hercegovine s ciljem da se ukaže na probleme ove populacije i doprinese u pronalaženju rješenja.

Sudionici Mirovnog kampa na kraju su poručili da su srednjoškolci resurs koji društvo u BiH mora prepoznati kao čimbenik za kreiranje boljeg društva te da će prijateljstva i poznanstva koja su ostvarili tokom trodnevnog druženja ostati upečatljiva i urezana u sjećanja svakog od njih, priopćeno je iz mreSVUBiH-a.

Kopirati
Drag cursor here to close