Pravni fakultet UNMO

Praktična znanja će biti od koristi pravnicima kod zapošljavanja

Praktična znanja će biti od koristi kod zapošljavanja, nakon što završe Pravni fakultet
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 04. 2019. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti prava, Univerziteta Džemal Bijedić imat će priliku ''uživo vidjeti'' kako izgleda rad u Tužiteljstvu.

Naime, na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić održana se simulacija suđenja u krivičnom predmetu, na temu „Nasilje u porodici", a u okviru Kliničkog obrazovanja za studente prava u BiH pod nazivom "Vještine zastupanja u sudskom postupku".

Projekt je financiran od strane Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Foto: Bljesak.info / Zdenko Kovač i Alena Huseinbegović

''Ovo je samo jedna u nizu simulacija suđenja koja se održavaju na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić". Cilj simulacija suđenja je da se studenti osposobe za praktičnu primjenu stečenih teorijskih znanja i vještina, odnosno da razviju određene sposobnosti kao što su istraživački i timski rad, konstruktivna i argumentirana rasprava, kritičko promišljanje i sl. U radu klinike sudjeluju studenti III. i IV. godine Pravnog fakulteta, a predavači su, pored profesora Pravnog fakulteta iz oblasti kaznenog procesnog prava doc. dr. Denisa Pajića i v.ass. mr Sunčice Hajdarović i tužitelji županijskog tužiteljstva HNŽ-a'', rekla je dekanica Univerziteta Alena Huseinbegović.

Kao rezultat kvalitetne i stručne suradnje s Tužiteljstvom HNŽ Pravni fakultet je nakon završene simulacije suđenja zaključio Sporazum o suradnji s Tužiteljstvom HNŽ.

''Mi smo zaista jako zadovoljni praktičnim znanjima koje studenti steknu u pravosudnim institucijama gdje obavljaju studentsku praksu, jer pored teorijskog znanja, koje studenti mogu steći na fakultetima, važno je da steknu i praktična znanja i vještine, koje će im svakako biti od velike koristi kod zapošljavanja, nakon što završe Pravni fakultet'', poručila je Huseinbegović.

Zdenko Kovač glavni tužitelj HNŽ-a istaknuo je važnost potpisanog sporazuma o dugoročnoj suradnji koja se odnosi na oblast znanosti i struke.

Foto: Bljesak.info / Simulacija suđenja

''Kroz sporazum smo utvrdili obveze koje će Tužiteljstvo imati prema akademskoj zajednici, ali i obveze koje će imati i profesori i asistenti pravnog fakulteta u odnosu na Tužiteljstvo. Od sporazuma očekujemo puno, da studenti usvoje nova znanja na drugačiji način. Kroz sporazum se predviđaju i održavanja prakse u prostorijama Tužiteljstva koja će trajati 21 dan i kroz tu praksu studenti će vidjeti kako uživo izgleda ispitivanje, saslušavanje svjedoka, rad s vještacima, kako se pišu tužiteljski akti i sl. Imat će priliku ići i na pojedine rasprave i pred općinskim i županijskim sudom. Drago mi je da je menadžment fakulteta prepoznao da treba značajno mjesto zauzeti i praktični dio sporazuma. Nadam se da će se realiziranjem sporazuma doprinijeti da studenti uz našu pomoć budu još kvalitetniji diplomirani pravnici koji će odgovoriti svim izazovima naše struke'', zaključio je Kovač.

Foto: Bljesak.info / Simulacija suđenja
Kopirati
Drag cursor here to close