Novi udžbenici

Rusi u Mariupolju započeli s preodgojem školske djece

Više od 700 učenika od prije dva dana vraća se u školu, a raspoređeni su u 20 razreda. Ali nastava se radikalno promijenila. Nova vlast ih uvjerava da su Rusi njihovi "osloboditelji". A tu su i nove školske knjige - isključivo na ruskom, naravno.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 04. 2022. u 11:15 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mariupolj, bombardirani i izgladnjeli grad, ostat će bez sumnje kroz povijest simbolom nezamislivih patnji koje donosi ratna svirepost i bešćutnost.

Dok su dijelovi grada i dalje isključeni iz opskrbe hranom i strujom, ruski okupatori žele stvoriti privid normalnosti, piše njemački Bild.

Više od 700 učenika od prije dva dana vraća se u školu, a raspoređeni su u 20 razreda.

Ali nastava se radikalno promijenila. Sada je tu nova vlast i uvjerava ih da su Rusi njihovi "osloboditelji". A tu su i nove školske knjige - isključivo na ruskom, naravno.

Propagandni mediji prate prvi dan škole od početka rata: snimci ruskih novinskih agencija Tass i Ria Novosti prikazuju školu broj 53 u Mariupolju, u kojoj se nastavlja nastava s mnogo djece i mladih koji su se ranije morali skrivati u podrumima.

Tu su i posjete političara na visokoj razini: tamo je boravio i generalni sekretar Putinove stranke "Jedinstvena Rusija" Andrej Turčak. Tamo gdje se prije dva mjeseca živjelo normalno, političar je učenicima objasnio da su sada u Rusiji.

"Pobjeda će biti naša, u to nitko ne sumnja. Neprijatelj će biti slomljen. Bit će mira na ovim prostorima, sada i zauvijek. Nema sumnje da će Mariupolj biti očišćen od fašističkog ološa", rekao je ruski političar u obraćanju učenicima.

Otkad je počela opsada i razaranje grada, ruski mediji iznose potpuno lažnu sliku o tome što se stvarno događa u Mariupolju. Dok je Mariupolj uglavnom gladovao, okupatori su dijelili hranu u odabranim kvartovima i puštali stanovnike da izraze zahvalnost za rusku "pomoć" pred kamerama.

Ali priprema se još ciničnija propaganda: Usred potpuno uništenog i razrušenog grada trebala bi biti priređena i pobjednička parada!

Novoimenovana zamjenica gradonačelnika grada Viktorija Kalačeva poziva pred kamerama ruske televizije na paradu 9. svibnja, na ruski "Dan pobjede" nad nacističkom Njemačkom 1945., tvrdeći: "Stanovnici Mariupolja se raduju Paradi 9. svibnja. Ovo je najvažniji, najdomoljubniji i najljepši događaj koji će se održati ove godine.”

Grad je bio pod opsadom gotovo dva mjeseca i sada je praktično pod ruskom kontrolom. Samo u čeličani Azovstal još su ukopani ukrajinski borci.

Gorka istina za Ukrajince: Sve u svemu, u Mariupolju se stvari odvijaju točno po Putinovom planu.

A, hoće li ponovno grad izgledati kao što je prikazano na video zapisu ispod, najbolje je ne prognozirati...

Video: Ukraine inside: MARIUPOL city
Kopirati
Drag cursor here to close