Jesmo li spremni ostati bez vrhunskih generacija?

Ljutnja: Poigravate se s našom djecom i kršite zakon

Roditelji su ljuti i bijesni, jer smatraju da se nadležni poigravaju s djecom i njihovom budućnošću
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 08. 2020. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na vijest o prijedlozima da se odgodi nastava, skati školski sat, da u učionici boravi samo 15 učenika, da učenici umaju poseban režim ulaska u školu, burno su reagirali roditelji, koji očekuju da će se svi ovi prijedlozi na današnjem sastanku Federalnog kriznog stožera i ministara županija usvojiti.

Na Facebook stranici udruge roditelja Naša djeca objavljena su dva komentara majki, koje su ljute zbog bezumlja koje vlada u našim institucijama, koje prihvaćaju odluke koje i sami krše.

Roditelji pišu da će ministri prihvaćajući prijedloge  Kriznog stožera poigravati s psihom djece dajući im da pojedu užinu u rekordnom vremenu od preporučenih par min u koje je uključeno pranje ruku i prije i poslije obroka.

''Poigravat ćete s s njima igrajući se tko sutra ide u školu tko ne. Ukinut čete svaki vid socijalizacije, radost odrastanja s vršnjacima. Mahat ćete nam pred očima s nekom on line platformom za koju nemate nikakvih ni tehničkih ni obrazovnih uvjeta da je provedete. Učitelje i nastavnike ćete primorati da rade dupli posao za koji ionako nisu plaćeni. Uništit ćete generacije kroz nametanje svojih odluka koje nemaju zdravu osnovu, znanstveno uporište i doslovno nemaju nikakvog smisla'', piše jedna majka ističući da će u konačnici i sami krišiti zakon o obveznom školovanju.

 

Druga pak majka koja je svoj život posvetila odgojno-obrazovnom radu s djecom različitih uzrasta i prati događanja upravo u ovom području upitala je nadležne, jesmo li spremni ostati bez generacija vrhunskih majstora, zidara, kuhara, mehaničara, liječnika, profesora, vozača, pekara, građevinara, strojara, stomatologa, medicinskih sestara i tehničara i inih koji zahvaljujući ŠKOLI žive, rade..

''Jesmo li spremni ostati bez ljudi? Socijalno i emocionalno izgrađenih osoba kojima se ponosimo? Ja nisam, a vi? Jeste li svjesni što im je donijelo zatvaranje škola? Jednu ogromnu prazninu u životu koje trenutno nisu svjesni jer i ne trebaju biti, to su djeca, ali društvo i oni sami osvijestit će se za jedno desetljeće koje nam dolazi jer vrijeme nitko zaustaviti ne može.

Plaše li se djeca virusa? Ne, oni se plaše nas i stavova koje mi imamo prema tom istom virusu ili bilo kojem drugom problemu koji stane pred nas i pred kojim padamo. Djeca poštuju mjere, djeca redovito peru ruke, djeca odlično znaju što smiju, a što ne smiju raditi, a mi? Znamo li mi sve ovo? Zapitajmo se!

Znaju li djeca što je Covid-19? Znaju, jer čuju, osjete brigu roditelja i neizvjesnost. Osjete strah i paniku, a što mogu napraviti? Mogu slušati.

Slušaju li? I tome ih treba učiti. Djeca trebaju autoritet, djeca trebaju mila lica svojih školskih prijatelja, djeca trebaju ŠKOLU. Jer socijalni razvoj važniji je od bilo kojeg laptopa i ekrana, djeca trebaju djecu, trebaju pitanja i odgovore, djeca trebaju izazove.

I što na kraju učiniti?

Sasvim opravdano, podijeljenih mišljenja, govorimo o trenutnoj situaciji. Kao netko tko živi za djecu, apeliram, VRATIMO DJECU ŠKOLAMA i roditelje svojim svakodnevnim poslovima. Jer netko treba hraniti tu djecu, osigurati im sve uvjete dostojne čovjeka. Nadležni trebaju osigurati uvjete za boravak učenika u školama, a mogu, još kako mogu. Važno je osigurati dovoljno sapuna, ubrusa, dezinficijensa i sredstava za čišćenje, važno je označiti jasna pravila ponašanja, važno je roditelje uputiti što smiju i ne smiju činiti. Jer djeca će sve ovo poštovati'', poručila je druga majka.

Kopirati
Drag cursor here to close