Čime biti ponosan?

Roditelji: Ministre, poruke na Viberu nisu online nastava!

Online nastavom izašla je na vidjelo sva nesposobnost u obrazovanju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 04. 2020. u 08:43 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nastavni proces koji je prekinut uslijed pandemije u rekordnom roku je uspostavljen putem online sustava u svim obrazovnim ustanovama u HNŽ-u. Ponosan sam na učenike, studente, roditelje, nastavnike, profesore, ravnatelje i rektore jer su se odgovorno ponijeli i uhvatili u koštac s online nastavom'', istaknuo je na jučerašnjoj press konferenciji ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović.

Malo do 100 posto

Na konferenciji Kriznog stožera HNŽ-a ministar Hadžović je, nakon mjesec dana šutnje, točno koliko i traje online nastava, istaknuo zadovoljstvo njezinom provedbom.

Od početničkih problema, poput tehničkih pomagala, nepoznavanja rada na računalu, Internet konekcije u školama ili u kućama pojedinih učenika, pa i nedostatak računala u obiteljima s više djece kazao je, riješeno je njih 98 posto.

U svom kratkom sižeu, u kojem se na pomoći u realizaciji online nasatve zahvalio nekolicini poduzeća, međunarodnim organizacijama, Sveučilištu i Univerzitetu, posebno hvala uputio je roditeljima koji su ''odigrali značajnu ulogu da djecu pripreme za ovakav vid nastave'' jer ''mi smo snažan narod koji se kroz povijest naučio prilagođavati i svladavati prepreke''.

Foto:Unsplash / Od početničkih problema riješeno njih 98 posto

I dok ministar Hadžović s terena dobiva podatke o provedbi online nastave koji su ''i više nego zadovoljni'' za portal Bljesak.info nekoliko roditelja, i studenata iznijelo je svoje iskustvo i naveli su kako je u ovom trenutku, ''online nastavom izašla na vidjelo sva nesposobnost u obrazovanju''.

„Sva nepismenost, neobrazovanost i bezvoljnost nastavnika sada je kristalno jasna. Digitalna pismenost u našem vremenu više nije dodatna vještina nego nužnost potrebna u trenutku u kojem živimo. Ako nastavnik živi u vremenu kada na online platforme učenja gleda kao da su space shuttle, onda nije sposoban educirati pa niti odgojiti učenika pred kojim je budućnost'', rekao je za Bljesak.info roditelj čije dijete pohađa jednu od mostarskih srednjih škola.

Viber - to je online, zar ne?

Kako su nam kazali većina nastave odvija se preko Viber grupe. Nastavno osoblje učenicima prvoga dana u tjednu pošalju radni materijal za cijeli tjedan, dok neki radni materijal šalju svakog radnog dana. Stariji razredi pak nastavne materijale, i to ne za sve predmete, preuzimaju preko linka koji se nalazi na stranicama škola. Ali sve je Viber - to je online, zar ne?

Jedan od problema ove nastave, navode, jeste nedostatak komunikacije između nastavnika i učenika. Roditelji od nastavnika očekuju da pronađu način i vrijeme kako bi dobivali povratne informacije od učenika te im pomogli oko gradiva, ako za tim ima potrebe.

Foto:Unsplash / Online nastavu ne čine dvije poruke dnevno na Viberu

''Komunikacija je jednosmjerna s obzirom da urađene zadatke djeca ne šalju nastavnicima. Naučeno gradivo se gomila te nije poznato na koji način će se vršiti ispitivanje i ocjenjivanje. Nadam se da se neće dogoditi da se djecu na kraju ispituje kompletno gradivo koje su učili izvan školskih klupa jer tome još nisu dorasli'', govori roditelj dvoje učenika O.Š. Ilije Jakovljevića.

Dvije poruke dnevno

I dok ministar hvali kreativnost nastavnog osoblja, ''njegovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranog načina izvođenja nastavnog procesa od prvog dana online nastave'' roditelji upozoravaju da ''Online nastavu ne čine dvije poruke dnevno na Viberu i ne podrazumijevaju da je roditelj i nastavnik u ovom procesu''.

''Viber je alat koji se koristi u našoj školi, vjerojatno kao i u većini škola u HNŽ-u. Njegova upotreba u ovakve svrhe je potpuno neučinkovita. Učenicima se zadaju zadaci koje oni trebaju uraditi uz pomoć roditelja i uz minimalne provjere nastavnika. Postoje besplatni web alati koji se mogu koristiti za online nastavu, vrlo su jednostavni i praktični za pojedine predmete, ali očito naš obrazovni sustav smatra da je zalaganje nastavnika preko Vibera puno primjerenije njihovim sposobnostima na koje je ponosan i sam ministar Hadžović“, kazao je roditelj učenika OŠ Antuna Branka Šimića u Mostaru.

Informatička nepismenost kako nastavnog osoblja tako i učenika, govori nam roditelj učenika O.Š. Silvije Strahimir Kranjčević, lagano izlazi na vidjelo.

''Neka ministar prvo obiđe informatičke kabinete u školama i vidi na kakvim hardverima rade djeca! Do 6. razreda i ne vide računalo u školi, a ono što u školama uče na polju informatike uglavnom je to 70 posto teorijska nastava. Većina nastavnog osoblja nije vična takvom vidu komunikacije, jer ne može se preko noći uspostaviti e-škola'', kazao je.

I opet improvizacija

Iz udruge Naša djeca kažu za Bljesak.info kako roditelji daju sve od sebe, ali da ih muče brojna pitanja. Također, smatraju da izvođenje nastave kako se to sada radi, nije najbolje rješenje.

Foto:Unsplash / Teško je i nastavnom osoblju koje improvizira

''Viber, WhatsApp i sl. aplikacije ne mogu biti osnovni alat za online nastavu. No i navedene aplikacije su svakako bolja opcija od nadoknade, ili da se ne radi ništa. Nažalost, mnogo roditelja, s obzirom da su suočeni s gubitkom posla i upitna im je egzistencija, ne može pratiti nastavu i pomoći djeci koliko bi željeli. Ne smijemo zaboraviti tehničku podršku, mnoge obitelji nemaju adekvatnu opremu za praćenje online nastave'', kažu iz udruge i navode kako su svjesni da je jako teško i nastavnom osoblju koje improvizira i traži samoinicijativno najbolje opcije za učenike.

''Svi smo 'uskočili' u online obrazovanje nespremni. No, snalazimo se manje više svi. Roditelji daju maksimum, motiviraju, predlažu rješenja i pitaju nadležne: Kada devetaši završavaju školsku godinu, kada maturanti? Kada će se uraditi psihofizičko testiranje prijavljenih prvašića? Kako će se zaključiti ocjene? S obzirom na tešku ekonomsku situaciju hoće li se osigurati besplatni udžbenici za osnovce u HNŽ-u?'', samo su neka od pitanja roditelja.

Online nastava kao ''Google nastava''

Iz visokoškolskih obrazovnih institucija ministar Hadžović o provedbi online nastave dobio je podatke koji su ''impozantni jer se nastava odvija po unaprijed utvrđenom rasporedu s početka akademske godine''.

Studenti sa Sveučilišta u Mostaru ne dijele s ministrom tako ''impozantno mišljenje'' o online nastavi, objašnjavaju da se sve svelo na komunikaciju s nekolicinom profesora s fakulteta koji su i ranije bili susretljivi. Online nastavu ne vide uspješnom.

''Postoje kolegiji koji nam još uvijek nisu dostupni na sustavu e-učenja te nemamo uopće pristup barem literaturi, dok nam nositelji tih kolegija ignoriraju sve poruke koje im šaljemo. Iako se puno promoviraju i 'hvale' uspješnim održavanjem nastave na online način, postoji ogroman prostor za napredak u tom smislu'', govore za Bljesak.info studenti s Filozofskog fakulteta.

Slično je i s drugim fakultetima, suradnja se uspješno odvija samo s profesorima koji su i ranije bili susretljivi. Govore nam da su neki profesori online nastavu shvatili kao ''Google nastavu''.

''Postoje profesori koji se zbilja trude olakšati nam ovu situaciju, šalju predmetne materijale, dostupni su nam u svakom trenutku, objašnjavaju i to su oni koji su takvi i bez online nastave. Ali ima i onih koji nam pošalju materijal i kažu da sve što nam nije jasno potražimo na Google'', govore nam studenti Ekonomskog fakulteta.

Hvala roditeljima!

Kako je u svom jučerašnjem kratkom sižeu kazao ministar ''pokazali smo da obrazovanje ne smije stati, bez obzira što nemamo informaciju do kad će trajati ova situacija'', važno je znati da ''djeca neće izgubiti ovu školsku godinu, niti će biti nadoknade''.

Foto:Unsplash / Za kraj - hvala roditeljima!

Ono što roditelje zanima, a Bljesak.info odgovor na ta pitanja nije dobio - kako će se završiti ova školska godina, kako će se djeca ocijeniti, kako će maturanti polagati maturu - ili će se i to riješiti u hodu.

Također, ministar, iako je to u njegovom resoru, a bilo je među postavljenim pitanjima, nije spomenuo niti pismo mostarskih vrtića koji nisu na proračunu, a koji su među prvima upozorili na problem s poslovanjem.

Za kraj, prema riječima jednog od roditelja, jedino što je ministar Hadžović ispravno rekao u svom jučerašnjem sižeu jeste - hvala roditeljima!

Kopirati
Drag cursor here to close