Ante Jukić

Posušje: Ravnatelj Gimnazije nepravomoćno oslobođen krivnje zbog prepravljanja ocjena

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu oslobođen je krivnje za počinjenje kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti te Krivotvorenje službene isprave.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 08. 2021. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića iz Posušja Ante Jukić (37) 19. svibnja 2021. godine nepravomoćnom presudom oslobođen je krivnje u slučaju poništavanja i prepravljanja ocjena u spomenutoj školi.

Kako prenosi portal Jabuka.tv prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu oslobođen je krivnje za počinjenje kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti te Krivotvorenje službene isprave.

Podsjećamo, optužnica Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke potvrđena je još u srpnju 2019. godine.

Kako je potvrđeno, Tužiteljstvo je uložilo žalbu na ovu presudu.

Optužnicom se Jukiću stavljala na teret da je, obavljajući funkciju ravnatelja u navedenoj gimnaziji prekoračio svoje službene ovlasti, tako što je omogućio izdavanje svjedodžba učenicima kojima su nastavnici prethodno zaključili više negativnih ocjena radi čega su trebali izgubiti godinu.

Optuženi je to učinio nakon što je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH donijelo rješenje kojim je obvezalo gimnaziju da se određenom broju učenika/ca omogući izdavanje svjedodžbi.

Iako je znao da zaključnu ocjenu za svaki nastavni predmet na kraju nastavne godine utvrđuje nastavnik koji je izvodio nastavu, a da upis ocjene u razredne matične knjige i svjedodžbe upisuje razrednik, izvršio je prepravke ocjena u matičnim knjigama te izdao svjedodžbe za šest učenika i učenica potpisavši se i na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika, a nakon toga je ovjerio službenim pečatom gimnazije, stoji u optužnici.

Podsjećamo, profesori iz Gimnazije su preko odvjetničkoga ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac podnijeli kaznene prijave protiv Ante Jukića, tadašnjeg v.d. ravnatelja spomenute Gimnazije, Nade Đerek, županijske prosvjetne inspektorice u Upravi za inspekcijske poslove ŽZH i Ružice Mikulić, ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH zbog kaznenih djela ‘Zlouporaba položaja ili ovlasti’, ‘Nesavjestan rad u službi’ i ‘Krivotvorenje službene isprave’.

Kaznena prijava podnesena je u ime 21 profesora. Istraga protiv inspektorice Đerek i ministrice Mikulić je obustavljena dok je ravnatelj Jukić završio na sudu.

Kopirati
Drag cursor here to close