Prosvjeta

Sindikalna borba koja traje 16 godina

Na današnji dan prije 16. godina, sindikalisti u obrazovanju su upozoravali Vladu na svoje nezadovoljstvo, te tražili da se ispoštuju njihovi zahtjevi, inače nova školska godina neće krenuti...
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 06. 2021. u 09:04 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prosvjetni djelatnici srednjih škola Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) neće započeti iduću školsku godinu ako nadležne institucije ne riješe njihove zahtjeve'', pisao je Bljesak.info prije točno 16. godina, 4. lipnja 2005. godine.

Veliki štrajk 2006. godine

Naime, prije 16 godina sindikalisti su započeli svoju borbu za bolji status prosvjetnih djelatnika i veće plaće, a pošto upozorenja nisu urodila plodom, 2006. godine nastupio je veliki štrajk, koji je trajao preko mjesec dana.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije imala je nedovoljno dobar odnos prema prosvjetnim djelatnicima. Inače, 2001. godine je oformljen i Sindikat su srednjem obrazovanju, a u tom trenutku prosvjetarima je kasnila isplata osam mjeseci toplog obroka i tri plaće.

Nezadovoljstva 2008. godine

Tako su 2008. godine sindikati i srednjih i osnovnih škola bili nezadovoljni isplatom regresa, kada su se usprotivili odluci Vlade HNŽ-a da se tadašnji regres za korisnike županijskoga proračuna isplati po starom kolektivnom ugovoru, tj. da iznosi 70 posto od prosječne plaće zaposlenika ili prosječne plaće na razini Federacije BiH, što za prosvjetne djelatnike iznosi oko 500 KM. Dok je regres ministara iznosio od 1500 do 2000 KM.

Prijašnja Vlada je u tom trenutku (2008. godine) imala stara dugovanja spram Sindikata na čiju se isplatu obvezala vlada HNŽ-a (op.a 2008. godine premijer je bio Srećko Boras, ministar financija Semin Borić), a riječ je o razlici toplog obroka za 2005. i 2006. godinu te dvije plaće koje su im oduzete za vrijeme provedeno u štrajku.

Danas su, kako nam kažu, sindikalisti zadovoljni plaćama s obzirom na situaciju i dugogodišnju borbu za svoja prava koju vode, no nisu zadovoljni isplatama po pravomoćnim presudama prosvjetara, koje ne mogu naplatiti ni deset godina nakon dobivene tužbe.

Nezadovoljstvo danas

Prosvjetari su, kako smo pisali prije pola godine iskazali nezadovoljstvo donošenjem akcijskog plana Vlade i proračuna u ovoj godini gdje je Vlada osigurala 200 tisuća KM za pravomoćne presude prosvjetara, što je kazali su sindikalisti tada podcjenjivački.

Sindikalisti su tražili pregovore, od kojih su dobili samo pusta obećanja.

Inače, u akcijskom planu Vlade, navedeno je da je da bi prosvjetari trebali dobiti isplate po pravosnažnim presudama u narednih 13 godina. Zakon o kamatama kaže da kamata ne smije biti veća od glavnice, tako da za ovih 13 godina svi prosvjetari koji čekaju taj novac ostaju bez kamata.

''I svi što čekamo taj novac koji je naš i koji smo zaslužili i zaradili, a nekom je palo na pamet i nije nam isplatio, mi moramo čekati 13 godina da nam isplate. Netko će biti živ, netko ne, a to će sve inflacija pojesti'', rekli su nam ranije sindikati.

Nadamo se da nećemo dugo čekati da vidimo hoće li oni koji uče našu djecu, budućnost ovog grada županije i države biti zrbinuti i ispoštovani po propisima i presudama, ili će naša djeca odmah na samom početku učiti kako neće moći zaraditi svojim poštenim radom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close