OŠ Mujaga Komadina

Presuda za krivotvorenje: Direktor ponudio ostavku, Grad ga neće mijenjati

Nisu željeli govoriti niti iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a te nam je i iz kantonalne Vlade poručeno kako se ministarstvo neće očitovati.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 03. 2022. u 12:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog jedne pogrešne riječi, predstavljen sam kao najveći kriminalac'', govori za portal Bljesak.info Semir Šejtanić, ravnatelj mostarske Osnovne škole Mujaga Komadina.

Šejtanić je, naime, pravosnažno osuđen na Općinskom sudu u Mostaru, a što je potvrdio i Županijski sud, na uvjetnu kaznu od deset mjeseci jer je ''u službenu ispravu unio neistinit podatak, svojim potpisom ovjerio službenu izjavu s neistinitim sadržajem'' kada je Alenu Kajtazu, savjetniku u federalnom ministarstvu obrazovanja, izdao potvrdu u kojoj stoji da je on bio profesor u školi iako je, kako je sud presudio, bio nastavnik.

Ističući kako je ovo prvi put da ga netko od medija kontaktira, Šejtanić navodi kako je dignuta velika medijska hajka na njega dok se o drugoj strani šuti.

A druga strana, odlučila se na šutnju. Portal Bljesak.info kontaktirao je i drugu stranu, ali iz Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije BiH, gdje je Kajtaz preuzeo rukovodeću ulogu jer je ministrica Elvira Dilberović otišla na novu dužnost nisu željeli govoriti na ovu temu.

Šutnja dva ministarstva

Nisu željeli govoriti niti iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a te nam je i iz kantonalne Vlade poručeno kako se ministarstvo neće očitovati.

Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara, rekao je za Bljesak.info kako Grad neće tražiti smjenu direktora koji je ponudio svoju ostavku.

''Nakon saznanja o uvjetnoj osudi direktora škole, tražili smo očitovanje Školskog odbora o istom. Školski odbor je pripremio odgovor i dostavio ga Gradu i iz odgovora se može vidjeti da je direktor stavio mandat na raspolaganje. To Školski odbor nije prihvatio uz obrazloženje da uvjetna osuda nije kazna i ona samim tim nije smetanja obavljanu posla direktora škole'', naveo je Ćorić.

Potvrdio je da je ravnatelj i Gradu i resornom ministarstvu dostavio Uvjerenje MUP-a HNŽ-a o nekažnjavanju i Uvjerenje Suda o nevođenju krivičnog postupka te da se na ove dvije adrese obratio i Školski odbor. Stoga, Šejtanić, koji je više puta Školskom odboru stavljao mandat na raspolaganje, nije imao prepreke za novu prijavu na mjesto ravnatelja škole.

Školski odbor se izjasnio kako Školi nikada nije dostavljena presuda Općinskog suda u Mostaru, a niti od drugog nadležnog organa, a koja se odnosila na Šejtanića.

''Imajući u vidu odredbu člana 304. Zakona o krivičnom postupku FBiH, a budući da nam nikakva presuda nije dostavljena od strane Suda, a niti putem Grada Mostara, kao osnivača, jasno se može zaključiti da škola nije oštećena. Nadalje, može se zaključiti da Školskom odboru, na osnovu navedenog, Sud nije odredio nikakve mjere i radnje, te slijedom iznesenog nismo niti mogli postupati i nešto činiti, jer na isto nismo, u zakonom propisanom postupku, niti obvezni'', naveo je Školski odbor.

Organizacija u školskim prostorijama

Zatražili smo i informacije o navodima o nelegalnom izmamljivanju školskih prostorija nevladinoj udruzi što nam je demantirano školskom dokumentacijom, ali i iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara.

''Škola daje na korištenje prostor humanitarnoj udruzi, bez naknade. Bolje reći, humanitarna udruga prijavljena je na adresi Škole, naglašavamo bez naknade'', rečeno nam je iz spomenutog odjela.

Istodobno, potvrđeno nam je da je točna informacija da je jedan od dva člana Školskog odbora iz reda roditelja učenika škole, roditelj čije dijete više ne pohađa više Školu, ali da Grad neće reagirati ni u ovom slučaju.

''Za izmjenu navedenog člana u Školskom odboru nismo pokretali proceduru izbora novog člana iz razloga što su postojeći mandati upravnih odbora i školskih odbora 62 ustanove birani na period 2018.-2022. godina. Pokrenuta je procedura izbora novih članova upravnih odbora i školskih odbora 62 ustanove na period 2022.-2026. godine i ista će biti okončana u svibnju ove godine imenovanjem 353 člana upravnih i školskih odbora'', navedeno je iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close