UWC Mostar

Preko 200 sudionika iz 50 različitih zemalja na dvodnevnoj konferenciji u Mostaru

Konferencija se održava u četvrtak i petak, a na njoj sudjeluje više od 200 sudionika iz preko 50 zemalja svijeta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 03. 2024. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je u Mostaru započela dvodnevna konferencija Model Ujedinjenih naroda u organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta.

Konferencija se održava u četvrtak i petak, a na njoj sudjeluje više od 200 sudionika iz preko 50 zemalja svijeta.

Na otvorenju se prisutnima obratila počasna gošća ovogodišnje MUN konferencije, Božena Katlak, inače regionalna program menadžerica UNDP-a Mostar.

Foto: Bljesak.info / Božena Katlak

Tijekom dvodnevne konferencije sa delegatima koji predstavljaju 50 država svijeta, učenici će kroz rad u odborima i vijećima MUN-a, uključujući Vijeće sigurnosti, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, Program Ujedinjenih naroda za okoliš te Međunarodnu pomorsku organizaciju, raspravljati o nizu aktualnih svjetskih tema i problema.

Osim utjecaja na svijest o globalnim pitanjima i razvijanju vještina javnog nastupa, konferencija zbližava mlade ljude iz različitih dijelova svijeta, te daje svim sudionicima priliku da sruše stereotipe i ostvare otvorena međuetnička prijateljstva.

Završna ceremonija konferencije će se održati u petak i tom prilikom će svim sudionicima biti dodijeljeni certifikati i zahvalnice za učešće na ovogodišnjoj konferenciji.

Foto: Bljesak.info / Otvorenje konferencije Model Ujedinjenih naroda

Model United Nations (MUN) edukativna je simulacija prave konferencije Ujedinjenih Naroda. Kroz MUN se sudionici upoznaju sa diplomacijom, međunarodnim odnosima, globalnim problemima, te diplomatskim načinom za pronalaskom rješenja za date probleme. Na konferenciji svaki sudionik-delegat predstavlja određenu zemlju ili dio organizacije unutar svog odbora, te uz raspravu sa drugim delegatima i zemljama mora doći do uzajamnog dogovora oko rješenja određenog problema.

MUN ne samo da razvija vještine kritičkog mišljenja, komunikacije i rada u timu nego i vještine analize relevantnosti pronađenih podataka i izvora i prije svega dublje razumijevanje trenutnih svjetskih problema.

Kopirati
Drag cursor here to close