Predškolsko obrazovanje u BiH će se uskladiti s ciljevima EU

Usvojena platforma za razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH do 2022.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 12. 2017. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Platforme za razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini za period od 2017. do 2022.

Vijeće ministara BiH usvajanjem te platforme potvrđuje istinsku opredijeljenost za napredak u predškolskom odgoju, obrazovanju i razvoju zemlje i stvara preduvjete za dodjelu sredstava u oblasti obrazovanja u okviru IPA II programa.

Ova platforma predstavlja okvir za djelovanje nadležnim obrazovnim vlastima u usklađivanju politika razvoja predškolskog odgoja i obrazovanja sa ciljevima Europske unije i Ujedinjenih nacija u toj oblasti, putem izrade vlastitih strategija, planova i drugih akata koji potiču razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja.

Istovremeno, Platforma objedinjuje strateške ciljeve predškolskog odgoja i obrazovanja i njima svojstvene aktivnosti, grupisane u pet stubova koji se odnose na: povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, osiguranje kvaliteta, redovno financiranje, inkluziju i senzibilizaciju društva.

Kopirati
Drag cursor here to close