Ranija obećanja

Potvrde o studiranju na Sveučilištu bit će besplatne tek nakon integracije

Studentima ovog sveučilišta od ove akademske godine knjižnice su, osim na jednom fakultetu, dostupne i besplatne.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 10. 2018. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od akademske 2018./19. neće se plaćati potvrde o redovitom školovanju na svim Ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Mostaru (SUM). Odluka o ukidanju ostalih troškova razmatrat će se nakon financijske integracije Sveučilišta'', rečeno je za Bljesak.info iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Naime, Senatu SUM-a je na sjednici u veljači ove godine koja bila posvećenu nastavi i nastavnim procesima iznesen je velik broj zahtjeva studenata od strane Studentskog zbora SUM-a. Među zahtjevima se nalazilo i plaćanje potvrda o redovitom školovanju, prijepisi ocjena, besplatan upisni materijal koje se do sada naplaćivalo, a cijena je ovisila od fakulteta do fakulteta.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Senata Sveučilišta, veljača 2018

Studenti su na istoj sjednici tražili ujednačavanje cijene promocije na 50 KM i ukidanje plaćanje razredbenog postupka između dva ciklusa studiranja na svim fakultetima te plaćanje obrane završnog i diplomskog rada, na što nam je iz SUM-a odgovoreno da ''obrane radova se ne plaćaju gotovo na svim ustrojbenim jedinicama, a o ostalim plaćanjima će se razgovarati nakon financijske integracije Sveučilišta''.

Cijena semestra u ovoj je akademskoj godini, potvrđeno je, ostala ista, ali se teži i smanjivanju cijene.

''Kao ni prošle akademske godine tako ni ove neće doći do povećanja cijena semestra, a želja je ovog menadžmenta, kad se za to stvore uvjeti, da se cijena studiranja snizi'', rečeno je za Bljesak.info iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Foto: SUM / Novi izgled kampusa Sveučilišta u Mostaru

Studentima ovog sveučilišta od ove akademske godine knjižnice su, osim na jednom fakultetu, dostupne i besplatne.

Na području kampusa prije nekoliko dana pušten je besplatan internet, a Studentski zbor, tvrde, uvelike radi na obnovi studentskog igrališta.

Sveučilište u Mostaru, kako navode, radi na internacionalizaciji i modernizaciji, a usvojena je Strategija SUM i u tijeku je proces integracije Sveučilišta u Mostaru. Uprava je posebice ponosna na pokretanje studija na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu.

Podsjećamo da je financijska integracija o kojoj će ovisiti kada će doći do pojeftinjenja semestara i besplatnih potvrda, prema ranijim izjavama rektora Zorana Tomić, najzahtjevnija za provođenje, a konkretan nadnevak nije naveden.

Kopirati
Drag cursor here to close