Republika Srpska

Plaćena praksa za srednjoškolce

Osnovni cilj je da učenici steknu vještine, kompetencije i znanja gdje će nakon završetka srednje škole biti obučeni za potrebe tržišta rada.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 05. 2019. u 11:44 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potpisala je danas u Banja Luci Sporazum o suradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju" s direktorom Privredne komore RS Perom Ćorićem i predsjednikom Unije udruženja poslodavaca RS Dragutinom Škrebićem.

Povezivanje stručnog obrazovanja i tržišta rada jedan je od ciljeva definiran Strategijom razvoja obrazovanja RZ za razdoblje 2016-2021. godine, a potpisivanjem Sporazuma bit će unaprijeđena praktična nastava u srednjem stručnom obrazovanju.

''Sporazumom je definirano da će učenici po prvi put ići na praksu kod poslodavca, koja će biti plaćena, a nakon završetka srednje škole oni najbolji će imati mogućnost zapošljavanja'', kazala je Trivić.

Prema njenim riječima, osnovni cilj je da učenici steknu vještine, kompetencije i znanja gdje će nakon završetka srednje škole biti obučeni za potrebe tržišta rada.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, rekao je da zakonsko rješenje iz prošle godine omogućava dualni sustav obrazovanja u RS-u i treba zaživjeti jer se obrazovni sustav treba prilagoditi tome da privrednici imaju kvalitetnu radnu snagu. Govoreći o ulozi Privredne komore, rekao je da je ona značajna i kreće od organiziranja obuke za mentore u poduzećima, uspostavljanje veze s koordinatorima u srednjim školama, vođenje registra gospodarskih subjekata zainteresiranih za sudjelovanje u dualnom sustavu obrazovanja.

''Slijedi izrada akcijskog plana gdje će biti točno definirano tko će što raditi u kojem razdoblju i na koji način'', kazao je.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a, rekao je da će učenici u prvom razredu imati praksu jedan dan tijekom tjedna, u drugom dva, te u trećem tri dana, nakon čega će u potpunosti biti osposobljeni za tržište rada.

''Do sada to nije bio slučaj, imali smo obrazovanje koje nije bilo usklađeno s potrebama gospodarstva, školovali smo zanimanja koja nikome nisu trebala a onda smo te učenike vraćali u poduzeća i po skraćenom postupku obrazovali za procese koji su nam trebali'', kazao je Škrebić.

Prema njegovim riječima, od prvog dana prakse učenici će imati simbolične naknade od prijevoza, toplog obroka i novčane naknade, a davanje učenicima nije oporezivo, što je praksa na zapadu.

Kopirati
Drag cursor here to close