Francuska

Osnovna škola obvezna od treće godine

Od 1959. školsko obrazovanje u Francuskoj je obavezno za svu djecu od šest do 16 godina. Dotad se u školu obavezno išlo do 14 godina.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 03. 2018. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska će spustiti dob obaveznog školovanja sa šest na tri godine početkom školske godine 2019., što je zapravo samo simbolična mjera kojom se teži priznavanju važnosti obrazovanja u predškolskim ustanovama, s obzirom na to da ih gotovo sva djeca već pohađaju u toj dobi.

Predsjednik Emmanuel Macron objavit će tu novost u utorak na otvaranju "Skupa o predškolskim ustanovama" koji okuplja do srijede u Parizu panel stručnjaka i specijalista za djecu.

Po Elizejskoj palači, "odluka o spuštanju dobi obaveznog obrazovanja na tri godine izražava spremnost predsjednika republike da od škole učini mjesto realne jednakosti i oda priznanje predškolskoj ustanovi koju se više ne smije smatrati mjestom čuvanja ili običnom pripremom za osnovnu školu", piše Hina.

Od 1959. školsko obrazovanje u Francuskoj je obavezno za svu djecu od šest do 16 godina. Dotad se u školu obavezno išlo do 14 godina.

No većina djece počinje se školovati već s tri godine. Školske godine 2015./16. predškolske ustanove pohađalo je 97,6 posto trogodišnjaka.

Mjera će stupiti na snagu na početku školske godine 2019. Za nju će biti nužno osnivanje oko 800 radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close