Radionice

Održani "Dani kvaliteta" na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru

Prethodnih dana održane su radionice u okviru kampanje ''Dani kvaliteta'' na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 01. 2023. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održane radionice namijenjene su studentima, nastavnicima, suradnicima, rukovodstvu i administrativnom osoblju.

Prva radionica pod nazivom ''Osiguranje kvaliteta i akreditacija'' održana je 16. siječnja u dvorani za simulirano suđenje na Pravnom fakultetu, a predavač je bio generalni tajnik Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru i referent za osiguranje kvaliteta i ECTS, Alim Abazović.

Na radionici je govorio o kriterijima samoevaluacije, o procesu akreditacije univerziteta, te o ulozi i značaju komisija i Agencije za akreditaciju. Pored toga, govorio je i o osiguranju kvaliteta nastave na Univerzitetu ''Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Radionice pod nazivom "Razvoj karijere studenata" i "eUNMO: Digitalizacija u visokom obrazovanju" održane su 17. siječnja. Prvu radionicu su vodili generalni tajnik Univerziteta ''Džemal Bijedić“ u Mostaru i referent za osiguranje kvaliteta i ECTS, Alim Abazović i predsjednik Unije studenata Kenan Begović, dok je radionicu ''Digitalizacija u visokom obrazovanju“ vodio rukovoditelj Univerzitetskog informacijskog centra Salko Kovačić.

Foto: PR / Dani kvaliteta na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru

U četvrtak, 19. siječnja realizirana je radionica pod nazivom ''Priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i perioda studija“ na kojoj su predavanje održali predstavnici Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP). Prisutnim je izložena zakonska regulativa iz ove oblasti, sa posebnim osvrtom na Lisabonsku konvenciju i Jerevanski komunike koji daju Europski okvir za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i perioda studija.

Također, isti dan je održana i radionica pod nazivom ''Jačanje saradnje: UNMO & poslovno okruženje“ na kojoj je predavanje održao prorektor za znanost i znanstvenoistraživački rad dr. sc. Emir Nezirić. Sudionici su kroz radionicu razmijenili primjere dobre prakse u realizaciji aktivnosti sa poslovnim okruženjem kroz učešće u komercijalnim projektima, edukativnim aktivnostima i učešćem poslovnog okruženja u izradnji nastavnih planova i programa.

U petak, 20. siječnja održana je radionica ''UNMO: strategije razvoja“ koju su vodili prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku suradnju prof. dr. Rijad Novaković i generalni tajnik Univerziteta ''Džemal Bijedić“ u Mostaru Alim Abazović,  dok je na drugoj radionici pod nazivom ''ECTS: izazovi i moguća unapređenja“ predavanje održala profesorica sa Fakulteta informacijskih tehnologija prof. dr. Emina Junuz.

Prorektor prof. dr. Novaković je prezentirao Strategiju internacionalizacije Univerziteta ''Džemal Bijedić“ u Mostaru. Prof. dr. Junuz je govorila o modelima priznavanja ispita, načinu računanja ECTS studijskih bodova, te o procesu samoevaluacije i akreditacije u odnosu na ECTS.

Radionice ''Ispitni sistem i ocjenjivanje studenata“ i ''Sistem javnih nabavki na UNMO“ održane su u ponedjeljak 23. siječnja. Na radionicama su predavanje održale prof. dr. Azra Bajramović i Edna Voloder. Profesorica Bajramović je na radionici govorila o modelima poboljšanja ispitnog sistema i načina ocjenjivanja studenata, dok je u okviru druge radionice Edna Voloder govorila o procesu nabavki za Univerzitet ''Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Radionicu ''Razvoj novih studijskih programa i izrada silabusa“ vodili su generalni tajnik Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru Alim Abazović i prof. dr. Alisa Hadžiabulić. Na radionici su govorili o perspektivi i mogućnostima kreiranja i razvoja novih studijskih programa, te o efikasnoj i kvalitetnoj izradi silabusa za pokretanje novih studijskih programa.

Sa radionicom pod nazivom ''UnIC: Sigurnosni izazovi u visokom obrazovanju“ na kojoj je predavanje održao rukovodilac Univerzitetskog informacijskog centra Salko Kovačić zaključen je program 'Dani kvaliteta“ na Univerzitetu ''Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Održano je ukupno 14 radionica koje su uspješno vodili interni i eksterni sudionici procesa u visokom obrazovanju. Radionice su održane s ciljem upoznavanja zaposlenika i studenata Univerziteta sa aktualnim procesima u obrazovanju, razvoju karijere, jačanju suradnje sa poslovnim okruženjem, razvoju studijskih programa i drugim temama relevantnim za ostvarenje preduslova sistema kvaliteta u visokom obrazovanju.

Zaključci sa diskusija vođenih tijekom radionica će biti iskorišteni kao podloga za planiranje budućih aktivnosti u svrhu unapređenja svih procesa na Univerzitetu ''Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close