42. obljetnica SUM

Održana svečana akademija Senata Sveučilišta u Mostaru

"Jako je važno da kvaliteta Sveučilišta u Mostaru bude sve bolja", kazao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 12. 2019. u 15:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru (SUM), kojoj su uz članove Senata i djelatnike Sveučilišta nazočili brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života u BiH, održana je u povodu 42. obljetnice SUM-a u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako se na sjednicama Senata jednom godišnje analizira rad Sveučilišta kroz proteklu godinu.

"Desetljećima se sastajemo jednom godišnje kako bi analizirali rad kroz proteklu godinu, naglasili ostvarene rezultate i promišljali o izazovima koji su pred nama. Za Dan Sveučilišta naše rezultate odlučili smo objediniti u knjigu akademskih ostvarenja. Sveučilište je do danas završilo pravnu integraciju i svakim danom jača organizacijski, a snažno ostvaruje i svoju društvenu misiju", kazao je Tomić.

Istaknuo je kako je obrazovanje u novoj strategiji SUM-a definirano kao prvo i najvažnije strateško područje.

"Senat je donio odluku o pokretanju dvadeset novih programa na sva tri ciklusa studiranja i na integriranom studiju, a postojeći i novi studiji učinili su SUM konkurentnijim, privlačnijim i prvim izborom za studiranje. Tome u prilog govori činjenica kako Sveučilište u Mostaru nema pad upisanih studenata u zadnje dvije godine", kazao je Tomić.

Dodao je također kako Sveučilište intenzivno radi na podizanju renkinga te naveo kako su pomaci ostvareni u gotovo svim kategorijama i na svim ljestvicama u protekloj godini.

"U zadnje dvije godine povećali smo i mobilnost osoblja za 100 posto, a broj mobilnosti studenata povećan je za 125 posto. Isto tako, Sveučilište u Mostaru ima trajnu zadaću, a to je razvijati i održavati akademski život na sveučilišnim centrima u Središnjoj Bosni i Posavini. To je naša dužnost, zadaća, ali i obaveza", kazao je Tomić.

Svečanosti je nazočio i predsjednik HNS-a BiH prof. dr. Dragan Čović. Čestitao je obljetnicu Sveučilištu i kazao kako je i on "dijete Sveučilišta u Mostaru".

Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja SUM-a Vesna Kazazić kazala je kako je ponosna na sve ono što je Sveučilište posljednjih godina postiglo.

Foto: Fena / Održana svečana akademija Senata Sveučilišta u Mostaru

"Istaknula bih kako smo 10. prosinca obilježili Dan Studentskog zbora SUM-a, koji u kontinuitetu djeluje otkad postoji Sveučilište. Dodijelili smo rektorove nagrade najboljim studentima za uspjeh, za znanstveni i umjetnički rad, sport i za promicanje Sveučilišta. Istog dana studenti su dijelili svoje plakete najzaslužnijim pojedincima za djelovanje u okviru Studentskog zbora i sami su organizirali i izveli studentsku predstavu "Dođite, doćemo"", kazala je Kazazić.

Dodala je kako sadašnji, dvadeseti saziv Studentskog zbora ima pet dobitnika rektorovih nagrada.

Jako je važno da kvaliteta Sveučilišta u Mostaru bude sve bolja, kazao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

"Naročito se trudimo pomagati SUM-u jer je to jedino Sveučilište na kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. Kad sam postao rektor, odlučili smo da naši profesori bez ograničenja mogu sudjelovati u nastavi i moram reći da je suradnja između rektora i dekana jako dobra na svim fakultetima", kazao je Boras.

Uz ostalo, u okviru obilježavanja, održana je i dodjela Rektorove nagrade, dodjela ugovora o radu novim asistentima, dodjela plaketa Studentskog zbora i plaketa Sveučilišta, kao i promocija doktora znanosti, a u petak, 13. prosinca, bit će upriličena promocija publikacija Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close