Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije

Održan znanstveno-stručni skup GEO-EXPO 2023 Mostar

Povodom 45 obljetnice, znanstveno i stručno djelovanje su nastojali obilježiti između ostaloga i kroz održavanje dva simpozija.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 10. 2023. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru obilježava 45. obljetnicu svog postojanja i uspješnog rada. Jedan od niza događaja kojima Fakultet obilježava ovaj važan jubilej je i održavanje Znanstveno- stručnog skupa Geo-expo 2023, s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Geohazardi", od 19. do 20. listopada 2023. godine, u organizaciji Društva za geotehniku Bosne i Hercegovine i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

Foto: PR / Znanstveno-stručni skup GEO-EXPO 2023 Mostar

Pored 45-godišnje tradicije obrazovanja inženjera građevinarstva, od 2017./2018. akademske godine pokrenuli su i preddiplomski sveučilišni studij arhitekture i urbanizma, a od 2018./2019. god i preddiplomski sveučilišni studij geodezije i geoinformatike. Tomu pridodaju od ak.god 2018./2019. i novi smjer na diplomskom studiju, pa tako pored općeg i konstruktivnog nastavu izvodimo i na smjeru hidrotehnika i okolišno inženjerstvo. Svakako najznačajniji je i poslijediplomski doktorski studij na hrvatskom i engleskom jeziku, koji se izvodi od 2019. godine.

Na ovom putu izrastanja u modernu znanstvenu instituciju prepoznatljivu kako po izobrazbi kvalitetnoga inženjerskog kadra, poznati su i kao članica Sveučilišta koja ima najveću i najbolju suradnju s gospodarstvom. Povodom 45 obljetnice, znanstveno i stručno djelovanje su nastojali obilježiti između ostaloga i kroz održavanje dva simpozija.

Foto: PR / Znanstveno-stručni skup GEO-EXPO 2023 Mostar

Prvi od njih održan u svibnju ove godine u suradnji s Rudarsko geološkom udrugom "Zvuk kamena" Posušje je 4. Simpozij "Hercegovina-zemlja kamena". Kroz prateću izložbu fotografija o kamenoj baštini Hercegovine, Fakultet se već kontinuirano predstavlja kao promicatelj kulturnoga identiteta i zaštite graditeljske kamene baštine ovoga područja.

"Današnji simpozij na kojemu smo u ulozi suorganizatora pod nazivom je Znanstveno- stručni skup Geo-expo 2023, s međunarodnim sudjelovanjem sa središnjom temom "Geohazardi" ukazuje na važnost geotehnike u građevinarstvu i ispravnu primjenu kako bi se spriječile katastrofalne greške prilikom izgradnje, smanjili rizici od štete za ljude i imovinu, te minimizirali utjecaji građenja na okolinu. Teme izlaganja obuhvaćaju: podzemne konstrukcije, rudarstvo, građevinarstvo i okolišni inženjering, zemljotresi, klizišta, geotehnička istraživanja i monitoring, geotehnički hazardi i rizici, infrastruktura, temeljenje i deponije", kazali su organizatori.

Foto: PR / Znanstveno-stručni skup GEO-EXPO 2023 Mostar

GEO-EXPO okuplja stručnjake, znanstvenike, inženjere građevinarstva, rudarstva, i geologe iz Bosne i Hercegovine i regije i šire, a održava se svake godine u nekom od bh. gradova. Na našu veliku radost ove godine organiziran je 13. po redu znanstveno-stručni skup GEO-EXPO 2023 na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, Sveučilišta u Mostaru. Skup su obilježila izlaganja istaknutih profesora i stručnjaka iz regije i svijeta, među kojima su: prof. Naoki Watanabe, Sveučilište Niigata iz Japana, prof. Yasemin Leventeli, Sveučilište Akadeniz iz Turske, prof. Sonja Zlatović, Tehničko veleučilište u Zagrebu, i Mario Jurišić, dipl.inž.građ., Hering d.d. Široki Brijeg, koji se bave geotehnikom i srodnim disciplinama.

"Vjerujemo da će ovakva i slična okupljanja pod okriljem Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru promicati vrijednosti znanosti i struke na korist široj društvenoj zajednici, neophodne za razvoj društva u cjelini", zaključuju organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close