Nakon 4 godine

Od nove zgrade mostarske 'Farmacije' niknuo jedino kamen temeljac

Farmaceutski fakultet tada, a i sada, nastavu obavlja u prostorima Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ)
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 08. 2022. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brucoši studija Farmacije i Kozmetologije Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) svoju akademsku pustolovinu neće započeti u novoj zgradi tog fakulteta. Zgrada mostarske 'Farmacije' inače je do sada trebala biti izgrađena u krugu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Krajem rujna 2018. godine za izgradnju nove zgrade je položen kamen temeljac. Postavljanje temeljca obavio je, simbolično, tijekom predizborne kampanje Dragan Čović, tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je bio u utrci za novi mandat. Uz Čovića, temeljac su položili dekanica Fakulteta Monika Tomić, rektor SUM-a Zoran Tomić i ravnatelj SKB-a Ante Kvesić.

Farmaceutski fakultet tada, a i sada, nastavu obavlja u prostorima Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ). Bivša dekanica Tomić prilikom svečanosti polaganja temeljca naglasila je važnost izgradnje objekta.

''Iako smo najmlađa sastavnica Sveučilišta u Mostaru, bez vlastitih prostora nastojali smo osigurati uvjete koji zadovoljavaju sve kriterije sustava visokog obrazovanja te smo postali prepoznatljiva visokoškolska ustanova'', kazala je ranije dekanica Tomić.

Na svečanosti je ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić otkrio i koji je rok izgradnje. ''Za oko godinu dana ovdje ćemo imati zgradu u kojoj će naši studenti učiti i sve vas pozivam da dođete na otvaranje'', istaknuo je Kvesić.

Foto: Bljesak.info / Svečanost polaganja kamena temeljca zgrade Farmaceutskog fakulteta

No, iako je Kvesić pozvao na otvaranje, informaciju o vrijednosti objekata i izvođača radova nije bilo moguće pronaći u medijskim natpisima. Ipak, dostupan je podatak o obavljenoj javnoj nabavi za ''idejno rješenje za projektiranje zgrade Farmaceutskog fakulteta - razrada dokumentacije do razine Glavnog i Izvedbenog projekta''. Izabrani ponuđač bila je tvrtka Interdesign d.o.o. Mostar s kojom je u ožujku 2018. godine potpisan ugovor vrijedan oko 150 tisuća maraka.

Godinu dana kasnije, Sveučilište je na Portalu javnih nabava objavilo kako je za uslugu revizije glavnog projekta zgrade 'Farmacije' za 5 tisuća maraka izabrana tvrtka Div Design Studio d.o.o. Mostar.

Foto: Bljesak.info / Kamen temeljac zgrade Farmaceutskog fakulteta 2022. godine

Gotovo četiri godine kasnije od svečanosti polaganja kamena temeljca nije bilo značajnih promjena. Nova zgrada Fakulteta nije izgrađena. Studenti nastavu i dalje pohađaju u zgradi FPMOZ-a. Rektor Tomić i ravnatelj Kvesić i dalje su na mandatu. Jedina promjena odnosila se na Čovića, koji nakon tadašnjih izbora nije izabran u Predsjedništvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close