Boračko jezero

Novinarska akademija "Studeneti protiv mržnje"

Tijekom petodnevne interaktivne obuke, polaznici/ce Novinarske akademije će imati priliku naučiti na koji način prepoznati govor mržnje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 06. 2024. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Boračkom jezeru pored Konjica počela je Novinarska akademija 2024, praktična obuka studentica i studenata novinarstva i drugih humanističkih znanosti o temi govora mržnje i smanjivanja mrzilačkih i diskriminirajućih narativa u javnoj komunikaciji, posebno na društvenim mrežama.

Tijekom petodnevne interaktivne obuke, polaznici/ce Novinarske akademije će imati priliku naučiti na koji način prepoznati govor mržnje, kako ga dekontruirati kao neprihvatljiv javni govor i kršenje temeljnih ljudskih prava pojedinaca/ki i grupa, te kako mladi mogu doprinijeti smanjivanju mrzilačkih narativa u sredinama u kojima žive, studiraju ili provode vrijeme.

Foto: PR / Novinarska akademija

Kroz upoznavanje sa zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine (BiH) i međunarodnim dokumentima borbe protiv govora mržnje, predavanja stručnjaka/kinja, aktivista/kinja i novinara/ki, kao i projekcije dokumentarnih filmova, analizu medijskih sadržaja i objava sa društvenih mreža, polaznici/ce Akademije će moći dobiti nove uvide i znanja za smanjivanje huškanja, verbalnih prijetnji i uvreda, mrzilačkih poruka, diskriminacije, te rodno zasnovanog nasilja u offline i online sferi. Budući da dolaze iz različitih bh. sredina, ova će obuka biti prilika mladim ljudima da se međusobno upoznaju, druže, dijele vlastite vrijednosti i razumijevanje drugog i drugačijeg, kako bi po povratku u svoje gradove mogli efikasnije moderirati govor mržnje, ali i odbaciti političke manipulacije i pokušaje stvaranja nacionalne, vjerske ili kulturološke distance, koja im se svakodnevno nameće kroz javni govor i radikalne narative.

Foto: PR / Novinarska akademija

Slogan ovogodišnje Novinarske akademije je "Studenti protiv mržnje", odvijat će se u dva modula u trajanju od po pet dana i sudjelovanje 35 studenata i studentica iz 7 gradova BiH. Inače, udruga BH novinari organizira Novinarsku akademiju svake godine u kontinuitetu od 2013. kada je u Neumu prci put organiziran ovakav oblik praktične obuke studenata i studentica, mladih novinara/ki i urednika/ca bh. medija.

Održavanje Novinarske akademije 2024 je omogućeno kroz podrška američkog naroda putem Američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close