Status prosvjetara

Nova školska godina, stari problemi

Podsjetio je da danas plaće učitelja nisu jednake na cijeloj teritoriji države iako rade isti posao, a zapošljavanje je još uvijek prekriveno sjenkom nepotizma i korupcije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2019. u 13:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBIH) Selvedin Šatorović uime rukovodstva i članova SSSBiH svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i višim školama, učenicima, studentima i njihovim roditeljima zaželio je sretan i uspješan početak školske 2019/2020. godine. 

''Vjerujemo da će biti ispunjena brojnim zajedničkim uspjesima nastavnika i njihovih učenika. Početak nove školske godine prilika je da ponovo ukažemo na teško stanje u obrazovanju u našoj zemlji. Nažalost, i danas će naša djeca ući u škole u kojima ih zidovi dijele po nacionalnoj pripadnosti, zabranjeno će im biti izučavanje materinjeg jezika, a nastavnici će i ove godine svojim novcem kupovati materijal za rad'', naveo je Šatorović. 

Podsjetio je da danas plaće učitelja nisu jednake na cijeloj teritoriji države iako rade isti posao, a zapošljavanje je još uvijek prekriveno sjenkom nepotizma i korupcije. 

''Svakodnevnica je to u kojoj naši članovi obavljaju jedan od najčasnijih poslova na svijetu. A rade ga časno i ponosno, žrtvujući često i svoje slobodno vrijeme, praznike, vikende kako bi se što bolje pripremili i kako bi svojim učenicima prenijeli maksimum znanja'', rekao je Šatorović. 

Pozvao je sve nadležne da, u skladu sa svojim ingerencijama, učine sve što je neophodno da navedeni problemi budu prebrođeni i da počnemo obrazovanje promatrati i tretirati kao jednu od najvažnijih društvenih oblasti, kao što to čine najrazvijenije države u svijetu. 

''Također, posebnu podršku upućujemo kolegicama i kolegama u Unsko-sanskom kantonu koje su, nažalost, primorane da svoja prava traže štrajkom zbog kojeg za njih ova školska godina neće početi 2. rujna. Vjerujemo da će konačno prestati diskriminacija zaposlenih u obrazovanju u različitim županijama i da ćemo konačno doći do usklađivanja primanja svih zaposlenih u ovoj oblasti'', istakao je Šatorović, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close