Obrazovanje u koroni

Nova školska godina pred vratima, model nastave u FBiH neizvjestan

Podržati vraćanje učenika i nastavnika u školske prostorije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 08. 2021. u 08:21 Bljesak.info
FBiH - Neizvjestan model izvođenja nastave

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi početi 1. ili 6. rujna. Kako će se odvijati proces nastave bit će poznato kada kantonalni krizni stožeri donesu odluku. Trenutna epidemiološka situacija diktirat će hoće li učenici u klupe ili će nastavu pratiti od kuće.

Za nastavnicu Suzanu Ostojić zbunjujuće je to što je početak nove školske godine pred vratima, a još nije poznato po kojem modelu će predavati. Protekla školska godina po kombiniranom i online modelu, kaže, bila je komplicirana i naporna za nastavnike, djecu, ali i za roditelje.

“Sve je ovisilo o osobnom zalaganju, kako nastavnika, tako i djece i roditelja. Mogli smo održati ‘kvalitetnu’ nastavu u onolikoj mjeri koliko smo se zalagali za to. Nismo spremni, jer ne znamo što da očekujemo”, kaže Suzana Ostojić, nastavnica Engleskog jezika u OŠ “Lipnica” Tuzla.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona počinje 1. rujna. Konačnu odluku o modelu nastave tijekom idućeg tjedna trebali bi donijeti kantonalni Krizni stožeri, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

“Mi priželjkujemo da se nastava vrati u normalu, da se učenici vrate u učionice, 45-ominutni sat, ali opet ćemo mi morati sačekati smjernice koje će nam dati kantonalni i federalni Krizni stožer”, ističe Elvis Baraković, ministar obrazovanja TK.

Od prvog rujna nastava počinje i u Kantonu Sarajevo. U ostalim kantonalnim nadležnim ministarstvima rekli su nam da čekaju odgovore kriznih stožera. Zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, kažu da bi od 1. ili 6. rijna učenici mogli u školske klupe.

“Pitanje organiziranja škola biće limitirano brojem oboljelih koje ćemo imati u ZDK. Ovoga trenutka ne postoji nikakva prepreka da škole krenu normalno s radom”, kaže Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH kažu da će, ako se bude tražilo mišljenje i stav Sindikata, podržati vraćanje učenika i nastavnika u školske prostorije.

“Najefikasniji način nastave jeste tradicionalni, gdje su učenici u školskim klupama, nastavnici ispred njih i rade zajedno i to je nešto što svaki nastavnik i svaki učenik i roditelj priželjkuje i to je naš stav”, naglašava Selvedin Šatorović iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH .

Prema podacima kojima raspolaže Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, oko 30 posto nastavnog kadra je cijepljeno. U tome prednjače Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton. Iz Sindikata žale što, zbog kašnjenja u isporukama cjepiva, do početka nove školske godine nije cijepljeno više nastavnog kadra.

Kopirati
Drag cursor here to close